Grčka odbija EU "komesara za rekonstrukciju"

Premijer Grčke Lukas Papadimos odbacio je danas pozive za postavljanje specijalnog komesara Evropske unije koji bi upravljao reformama koje treba da sprovede Grčka u zamjenu za pomoć za spasavanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.02.2012. 21:03h

"Novi ekonomski program Grčke sprovodiće grčka vlada i grčki zvaničnici", rekao je Papadimos na konferenciji za novinare poslije razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom.

"Pozdravljamo podršku Evropske komisije, samih komesara i mislim da je to dovoljno...za osiguranje efikasnog sprovođenja tog programa", rekao je Papadimos.

Predsjedavajući sastancima ministara finansija eurozone i premijer Luksemburga Žan-Klod Junker predložio je da bude postavljen specijalni komesar koji bi nadgledao "rekonstrukciju" grčke ekonomije, što je najnoviji znak gubitka povjerenja u kapacitet Grčke da ispuni svoje obaveze, podsjetila je agencija AFP.

Papadimos je sa Barozom razgovarao o "hitnom" preusmjeravanju oko 7,7 milijardi eura iz budžetskih fondova EU,obećanih za Grčku do 2013, u paket za spašavanje radi "otklanjanja socijalnih posljedica" bolnih odluka koje je donijela Atina.

Barozo je ukazao da će EU učiniti sve što može kako bi pomogla Grčkoj da povrati privredni rast, počevši sa 20 milijardi eura neiskorišćenih strukturalnih fondova do 2013.

Bonus video: