izborni trik?

Putin igra na simpatije naroda

Kanal 1 je zavjeru pripisao grupi poznatijoj pod imenom Kavkaski emirati - koje predvodi čečenski ekstremista Doku Umarov
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 22:20h

Službe bezbjednosti u Rusiji i Ukrajini objavile su da su osujetile plan da se izvrši atentat na premijera Vladimira Putina. Međutim, Putinovi oponenti su ismijali vijest, i opisali je kao izborni trik šest dana prije izbora za novog predsjednika Rusije, objavila je agencija Rojters.

Provladina televizija Kanal 1 saopštila je da dvoje uhapšenih pripada grupi ekstremista koji traže osnivanje islamske države u Sjevernom Kavkazu. Kompjuter koji su zaplijenili sadrži veliki broj snimaka na kojima se vidi kako se Putinov konvoj, obično dobro čuvan, kreće Moskvom.

„Konačni cilj bio je da odemo u Moskvu i pokušamo da ubijemo Putina“, rekao je Adam Osmajev, koji je u snimku sa saslušanja označen kao jedan od napadača. „To je trebalo da uradimo nakon predsjedničkih izbora“.

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da će Putini odnijeti pobjedu na izborima i vratiti se na funkciju na kojoj je bio od 2000. do 2008. Međutim, on je suočen sa sve većim protestima opozicije i želi da osigura apsolutnu pobjedu u nedjelju, i izbjegne drugi krug koji bi mogao podriti njegov autoritet.

Portparolka Ukrajinske službe bezbjednosti (SBU) saopštila je da je 4. januara uhapšen jedan muškarac u Odesi, luci na Crnom moru, nakon ekplozije u stanu u kojoj je stradao njegov saučesnik. Drugi osumnjičeni je pobjegao.

„Pronašli smo ga u jednom stanu i uhapsili bez ijednog ispaljenog metka“, kazala je portparolka SBU-a Marina Ostapenko, i dodala: „Mogu zvanično da potvrdim da su pripremali atentat na Putina“.

Viktorija Bogomolova, portparolka FSO-a, agencije koja je zadužena za bezbjednost ruskih zvaničnika, potvrdila je da je ta agencija radila sa SBU-om na identifikovanju navodnih napadača.

Planirana upotreba nagaznih mina

Kanal 1 je saopštio da su im osumnjičeni blizu jednog od glavnih puteva u Moskvi koji Putin koristi kada dolazi u zgradu vlade pokazali tajno skladište eksploziva. Na pitanje kakav je bio plan, Osmajev je rekao da je planirana upotreba nagaznih mina, i da u tom slučaju nije bio potreban bombaš samoubica.

Kanal 1 je zavjeru pripisao grupi poznatijoj pod imenom Kavkaski emirati

Kanal 1 je zavjeru pripisao grupi poznatijoj pod imenom Kavkaski emirati - koje predvodi čečenski ekstremista Doku Umarov - koja je izvršila veliki broj napada, uključujući bombaški napad na najprometniji ruski aerodrom prošle godine, kada je stradalo 37 osoba.

Ruska opozicija - koja je organizovala najveće političke proteste od kada je Putin na vlasti - reagovala je sa skepsom, sugerišući da je pomenuta informacija plasirana s ciljem da se uoči izbora privuku simpatije za Putina.

„Tajming je apsolutno politički motivisan“, ističe poslanik Genadij Gutkov.

Galerija