Bundestag odobrio pomoć Grčkoj

Njemačka kancelarka Angele Merkel uspjela je danas i bez oslanjanja na glasove opozicije da u njemačkom parlamentu dobije odobrenje za pomoć Grčkoj
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2012. 18:55h

Parlament Njemačke je danas velikom većinom odobrio 130 milijardi eura vrijedan drugi paket za spašavanje Grčke koji treba da pomogne toj zemlji da izbjegne bankrot.

Prilikom glasanja u donjem domu njemačkog parlamenta, Bundestagu, podršku tom planu je dalo 496 parlamentaraca od ukupno 591 prisutnih, što daje njemačkoj kancelarki Angeli Merkel zeleno svijetlo za ratifikovanje tog paketa na samitu Evropske unije u Briselu 1. i 2. marta, prenijela je agencija AFP.

Prethodno je Merkelova pozvala parlament da odobri drugi paket za spašavanje Grčke, upozorivši da su rizici, ukoliko se ne pomogne Atini da izbjegne bankrot, "nemjerljivi".

Njemci ne žele da pomažu Grčkoj

Većina Njemaca, njih 62 odsto, željela je da Bundestag danas ne usvoji paket pomoći Grčkoj u visini od 130 milijardi eura, a dvije trećine njih smatra da Grčku niko ne može spasti od bankrota, pokazala je posljednja anketa javnog mnjenja, objavljena pred današnje glasanje, gdje je paket pomoći Grčkoj dobio ''zeleno svijetlo''.

Svega 33 odsto Njemaca je, prema anketi ''Emnid'', bilo mišljenja da Bundestag treba da usvoji paket pomoći, za koji je danas glasalo 496 od ukupno 591 prisutnih poslanika Bundestaga. Da Grčkoj ima spasa, vjeruje 31 odsto ispitanika, pokazuje anketa.

Nemački poslanici su, poslije deklaracije, koju je podnijela kancelarka Angela Merkel u kojoj je upozorila da će, ukoliko se Grčkoj ne pomogne rizici biti nemjerljivi, i glasovima opozicije usvojila ovaj, drugi paket.

Bonus video: