Novi štrajk na frankfurtskom aerodromu

Iz "Fraporta" kažu da su dobro pripremeljeni za štrajk, čak i na "duže staze" i da je, povodom "sukobljenih frontova" u tarifnoj svađi, pripremio dodatni personal za rad
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2012. 15:45h

Zaposleni na najfrekventnijem njemačkom i evropskom aerodromu u Frankfurtu će večeras od 21 sat do četvrtka u pet sati u zoru biti u štrajku, a u najvećoj avio-komapniji "Lufthanzi" ne očekuju veće probleme koji bi mogli uticati na tok saobraćaja.

"Pošto će štrajk početi u kasnim satima, trebalo bi da skoro ni ne bude otkazanih letova", rekao je danas jedan portparol kompanije, prenose njemački mediji, navodeći da će se lista letova koji će sjutra biti otkazani, već noćas naći na internetu.

Sindikat zaposlenih u vazdušnom saobraćaju pozvao je svoje članove da od večeras od 21 do četrvrtka u jutro u pet sati obustave rad, što je naišlo na oštre kritike koncerna "Fraport", koji upravlja aerodromom i koji je taj korak kritikovao kao pretjeran i neshvatljiv i zatražio od sindikata kraj ove borbe.

Iz "Fraporta" kažu da su dobro pripremeljeni za štrajk, čak i na "duže staze" i da je, povodom "sukobljenih frontova" u tarifnoj svađi, pripremio dodatni personal za rad.

Glavni razlog obustave rada oko 200 ljudi i sektora zemaljskog osoblja, koji upućuju avione do parking pozicije, s kontrolnog tornja i na samoj pisti, bio je spor oko plata - sindikati su tražili povećanje zarada za 25 do 50 odsto, u zavisnosti od stručne spreme, kao i povećanje bonusa, smanjenje radnog vremena i druge pogodnosti.

Aerodrom u Frankfurtu je najveći u Njemačkoj, odakle se dnevno obavi više od 1.300 letova, a aerodromske službe su uvele "vruću liniju" za putničke informacije o otkazanim letovima, po cijeni od 14 centri po minuti razgovora.

Bonus video: