Berluskoni se ponovo izvukao na zastarjelost

Berluskoni se našao na sudu zbog uloge u aferi u kojoj je optužen da je isplatio 600.000 dolara svom bivšem advokatu Dejvidu Milsu u zamjenu za lažna svedočenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2012. 20:38h

Italijanske sudije su okončale suđenje bivšem premijeru Silviju Berluskoniju koji je optužen za podmićivanje britanskog advokata Dejvida Milsa, navodeći da je slučaj zastario i da nije bilo moguće donijeti presudu.

Afera Mils jedna je od najznačajnijih u koje je upleten Berluskoni, najbogatiji medijski tajkun i najdominantnija politička ličnost u Italiji u protekle dvije decenije.

Berluskoni nije bio u milanskoj sudnici da čuje presudu sutkinje Frančeske Vitale, koja je u kratkom saopštenju objavila da je slučaj pokrenut 2007. sada zatvoren, objavila je agencija Rojters.

Tom odlukom uklonjena je prijetnja sankcijama za 75-godišnjeg konzervativca, za koga je tužilaštvo tražilo petogodišnju kaznu zatvora.

Fabricio Čikito, lider poslanika Berluskonijeve partije desnog centra PDL, smatra da je odlukom suda „izbjegnuto osuđivanje jednog nevinog čovjeka“. Berluskonijevi advokati su se nadali oslobađajućoj presudi.

Oponenti bivšeg premijera su, međutim, brzo reagovali na presudu i optužili Berluskonija da izbjegava kaznu zbog tehničkih detalja.

„Berluskonija su još jednom od suočavanja sa odgovornošću spasla pravila o zastarjelosti slučaja”, navodi se u saopštenju bivšeg istražnog sudije Antonia Di Pjetra, koji je sada na čelu partije Italija vrijednosti.

Mils je 2009. osuđen da je od Berluskonija uzeo 600.000 dolara u zamjenu za lažna svjedočenja u dva sudska predmeta koja su se vodila protiv bivšeg premijera zbog njegovih poslovnih ugovora.

Međutim, slučaj protiv Milsa je zatvoren naredne godine zbog zastarjelosti, zbog čega britanski advokat nije odslužio četiri i po godina zatvorske kazne.

Berluskoni, koji je podnio ostavku na mjesto premijera u novembru kada je kriza euro zone stvorila probleme Italiji, je uvijek negirao da je počinio krivično djelo u tom slučaju, iznova optužujući - kako je nazvao - politički pristrasne ljevičarske sudije da pokušavaju da ga unište.

Od kada je 1994. stupio na političku scenu, Berluskoni je bio umiješan u seriju sudskih slučajeva. On je ili dobijao solobađajuće presude ili su slučajevi zastarjeli.

Njemu se i dalje sudi za slučajeve povezane sa njegovim medijskom imperijom Mediaset,a vodi se i proces zbog optužbi da je plaćao za seksualne odnose sa maloljetnom prostitutkom.

Bonus video: