Konačna odluka: Soroševa fondacija napušta Mađarsku

"Odluka da izmjestimo operacije iz Budimpešte je donijeta dok mađarska vlada priprema dalja ograničenja u odnosu na nevladine organizacije kroz legislativni paket poznat kao "Zaustavimo Soroša"
7 komentar(a)
Budimpešta, protest, Foto: Reuters
Budimpešta, protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.05.2018. 07:41h

Fondacija za otvoreno društvo će zatvoriti svoje predstavništvo u Budimpešti i preseliti se u Berlin, saopšteno je iz te organizacije.

Odluka je donijeta zbog represivnog političkog i pravnog okvira u Mađarskoj.

"Odluka da izmjestimo operacije iz Budimpešte je donijeta dok mađarska vlada priprema dalja ograničenja u odnosu na nevladine organizacije kroz legislativni paket poznat kao "Zaustavimo Soroša", navodi se u saopštenju.

Premijer Viktor Orban, čiji je nacrt zakona izazvao pravnu akciju Evropske unije, jasno je rekao da bi rado vidio leđa toj fondaciji koju optužuje za podsticanje masovne imigracije protiv volje mađarskog naroda.

Kritičari nacionalističkog premijera, koji je prošlog mjeseca osvojio ubjedljivu većinu, kazali su ranije da bi odlazak Fondacije za otvoreno društvo (OSF) bio značajan momenat u klizanju ka autoritarnoj vladavini.

Orban, šampion „neliberalne demokratije“, sarkastično je odgovorio na pitanje o mogućem odlasku OSF. „Možda ćete razumjeti ako ne budem ronio suze,“ rekao je za državni radio MR1.

Evropska komisija je prijavila Mađarsku Evropskom sudu pravde zbog nacrta zakona o NVO, optužujući vladu za kršenje prava slobodu udruživanja. Orban je pojačao kontrolu nad medijima i postavio saveznike da nadziru nekada nezavisne institucije, a u sukobu sa EU je i zbog odbijanja da primi veliki broj migranata u Mađarsku.

Soroš promoviše liberalizam od prije pada komunizma 1989, finansiranjem obrazovanja, stipendija i političkih pokreta. Nekada je podržavao i sada vladajuću stranku Fides, koja je pod Orbanom odbacila liberalne korijene.

OSF danas finansira nezavisno novinarstvo i podržava NVO koje se bore protiv korupcije i diskriminacije. U Mađarskoj je potrošio 3,6 miliona dolara 2016. Među primaocima su mađarski Helsinški komitet, koji pruža pravnu podršku tražiocima azila.

Orban i Soroš su se sukobili oko migrantske krize u Evropi 2015. Orban smatra da Soroš podriva evropski kulturni identitet, dok ga milijarder optužuje da vodi mafijašku državu.

Bonus video: