Evropska komisija: Eurozona će opet ući u recesiju

Ove godine najbolje bi trebao da prođu Letonija, Litvanija i Poljska, gdje se očekuje privredni rast između 2,1 i 2,5 odsto
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 21:25h

Eurozona će najvjerovatnije drugi put u posjlednje tri godine ući u recesiju, saopštila je Evropska komisija u novom izvještaju.

Prema posljednjim procjenama, privredni rast u državama eurozone u ovoj godini imaće negativnu stopu rasta od 0,3 odsto, što je veliko odstupanje od prethodne procjene iz novembra, kada je predviđen rast od pola odsto.

Na nivou čitave Evropske unije, očekuje se stagnacija privrednih aktivnosti.

Ove godine najbolje bi trebao da prođu Letonija, Litvanija i Poljska, gdje se očekuje privredni rast između 2,1 i 2,5 odsto, a prema očekivanju, najgore stanje biće u Grčkoj i Portugaliji.

Grčka bi trebalo da ima negativnu stopu rasta od 4,4 odsto, što je dosta lošije od prethodne prognoze, koja je govorila o padu od 2,8 odsto, dok se za Portugaliju sada predviđa smanjenje privrednih aktivnosti od 3,3 odsto.

Perspektiva nije dobra ni kada se radi o Italiji i Španiji. Italijanska privreda zabilježiće pad od 1,3, a španska od jedan odsto.

Njemačka i Francuska trebalo bi da budu u "plusu", ali za 0,2 odsto manjem nego što je bilo predviđeno prije četiri mjeseca.

U Njemačkoj se sada očekuje privredni rast od 0,6, a u Francuskoj od 0,4 odsto.

Bonus video: