Merkel: Tugujemo sa vama

„Sin mi je umro na rukama 2006, u internet kafeu gdje su ga upucali“, ispričao je Ismail Jozgat o svom 21-godišnjem sinu Halitu
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 20:40h

Njemačka kancelarka Angela Merkel opisala je 10 ubistava koje su počinili neonacisti kao „sramotu za našu zemlju“ i izvinila se porodicama žrtava jer su ih istražni organi sumnjičili da su umiješani u ova ubistva, prenio je BBC.

U novembru 2011. njemačke vlasti su, zahvaljujući spletu okolnosti, otkrile „Nacionalsocijalističko podzemlje“ (NSU), a ubrzo se ispostavilo da su njegovi članovi odgovorni za deset ubistava širom zemlje između 2000. i 2007. Među žrtvama je bilo osam vlasnika turskih kioska, jedan grčki državljanin nastanjen u Njemačkoj i jedna policajka.

Ceremonija komemoracije, kojoj su pored kancelarke prisustvovali i članovi porodica žrtava, budući predsjednik Joahim Gauk, istaknuti političari i ugledne ličnosti iz svijeta kulture, sporta i umjetnosti, održana je u Berlinu, a širom zemlje je minutom ćutanja odata počast žrtvama.

„Tugujemo s vama“, kazala je Merkelova porodicama žrtava obećavši da će učiniti sve što je u njenoj moći da se više ne ponove takva „hladnokrvna“ ubistva.

Govoreći u koncertnoj dvorani u Berlinu, kancelarka je pomenula svakog ubijenog posebno i izvinila se što su istražni organi, ne prepoznajući u ubistvima neonacističku pozadinu, sumnjičili i porodice i rođake ubijenih, prenio je Rojters.

„Pozadina ovih ubistava bila je skrivena suviše dugo. To je gorka istina... Protekle godine za vas su morale biti beskrajna noćna mora. Zato vas molim za izvinjenje“, rekla je kancelarka.

Prisutnima su se obratili i članovi porodica.

„Sin mi je umro na rukama 2006, u internet kafeu gdje su ga upucali“, ispričao je Ismail Jozgat o svom 21-godišnjem sinu Halitu.

On je odbio ponuđenu novčanu odštetu države, ali je zatražio da se ulica u gradu Kaselu u kojoj je njegov sin i rođen i ubijen nazove po njemu.

Semija Šimšek, čiji je otac Enver Šimšek ubijen na svom štandu sa cvijećem u Nirnbergu kada je imao 38 godina, kazala je da njihova porodica četiri godine nije sebe mogla smatrati žrtvom zbog sumnji da je njen otac možda bio povezan sa kriminalcima.

„Možete li zamisliti kakav je osjećaj vidjeti kako se istraga fokusira na moju majku?“, upitala je. „Danas mučim sebe pitanjem jesam li ja u Njemačkoj kod kuće? Kako mogu biti sigurna u to kada postoje ljudi koji me ovdje ne žele jer su mi roditelji iz druge zemlje?“

Juče su zastave na državnim ustanovama u Berlinu, ali i u nekim saveznim pokrajinama, spuštene na pola koplja. U mnogobrojnim školama i preduzećima širom zemlje je u znak poštovanja prema žrtvama neonacista održan minut ćutanja, a u Berlinu i Hamburgu su na jedan minut zastala vozila gradskog saobraćaja.

Galerija

Bonus video: