"Došla sam jer me šef ucjenjuje“

"Bitka za Rusiju se nastavlja, pobjeda će biti naša", rekao je Putin, obraćajući se svojim pristalicama na moskovskom stadionu Lužnjiki
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2012. 20:01h

Vladimir Putin je evocirao istorijsku pobjedu Rusije nad Napoleonom 1812. u patriotskom govoru pred desetinama hiljada ljudi, kako bi pokazao da ima stvarnu podršku i uzvratio na proteste opozicije uoči predsjedničkih izbora.

Do 130 hiljada ljudi, prema procjeni policije, okupilo se na centralnom moskovskom stadionu Lužnjiki da izjavi ljubav premijeru. Mnogi su u Moskvu dovezeni autobusima.

U obraćanju do sada najvećoj masi koja se okupila da podrži njegov povratak na mjesto predsjednika, Putin je militarističkom retorikom pozvao Ruse da stanu na njegovu stranu.

„Svi smo spremni da radimo za dobro naše velike otadžbine – ne samo da radimo nego da je štitimo,“ rekao je Putin.

„Mi smo pobjednički narod - to je u našim genima, u našem genetskom kodu, prenošeno s koljena na koljeno“.

Premijer se prisjetio najslavnijih pobjeda Rusije, navodeći stihove iz poeme o odlučujućoj bici protiv Napoleona iz 1812, obećavši da će dobiti još jednu ključnu borbu: „borbu za budućnost Rusije.“

Nema sumnje da neprijatelja u toj borbi predstavljaju Rusi koji u hiljadama protestuju od početka decembra protiv Putinovog očekivanog povratka na izborima 4. marta. On je optužio SAD za orkestriranje protesta.

„Nećemo dozvoliti nikome da se miješa u naše domaće stvari,“ rekao je masi i zatražio: „Ne iznevjerite svoju otadžbinu!“

Dopisnik „Gardijana“ iz Moskve je prenio da su hiljade radnika iz provincija dovezene autobusima ili vozovima da bi prisustvovale događaju.

Većina transparenata je sadržala uredno otkucane i homogene poruke, što ukazuje da su pažljivo planirane: „Putin je stabilnost“, „Putinov plan je naša pobjeda“, „Cijenim sebe – glasaću za Putina!“ Jedna žena je nosila transpanrent s porukom koja ukazuje da rasprostranjene tvrdnje da su mnogi koji prisustvuju Putinovim mitinzima – plaćeni ili prisiljeni. Poruka je glasila: „Stvarno, ja sam za Putina!“

Obećali po dvije hiljade rublji

Komunistički predsjednički kandidat Genadij Zjuganov je rekao na skupu u centru Moskve da je masa na mitingu u znak podrške Putinu „uglavnom kupljena“.

„Došao sam ovdje sa prijateljima. Rekli su da će svakom od nas platiti 2 hiljade rublji (64 dolara),“ rekao je Rojtersu jedan 21-godišnjak koji se predstavio samo kao Aleksandar. Kazao je da su u Moskvu prebačeni autobusom.

Galina, 50-godišnja medicinska sestra koja je otišla samo nekoliko minuta pošto je miting počeo, ućutkala je svog prijatelja koji je priznao jednom reporteru da je njihova bolnica „pozvala“ grupu radnika da prisustvuje.

„Došli smo svojevoljno – da gledamo koncert, jedemo palačinke,“ rekla je, dok je njen prijatelj odmahivao glavom. Njihov kolega Sergej, 41-godišnji ljekar, priznao je da neće glasati za Putina, već za ultradesničarskog lidera Vladimira Žirinovskog. Galina je rekla da se još nije opredijelila.

„Nisam htio da rizikujem“

Ramon, šef jednog odsjeka u fabrici oružja, rekao je da ne planira da glasa za Putina i da je toliko razočaran političkim sistemom da neće uopšte glasati 4. marta. Međutim, dobio je nekoliko unapređenja u fabrici i strahuje od posljedica ako se ne pojavi na mitingu.

„Odlučio sam da ne rizikujem – rekli su mi da idem, i pošao sam,“ rekao je 23-godišnji Ramon dopisnici „Njujork tajmsa“.

Ostali su imali slične priče.

„Došla sam ovdje jer me šef ucjenjuje da mi neće dati povišicu koju mi je obećao prije godinu ako se ne pojavim,“ izjavila je za Rojters Anastasija Smirnova (31), koja radi u finansijskom odjelu jedne države firme.

Za Staljina i za Putina

Oleg Gultljajev, 32-godišnji agent za nekretnine, bio je među malobrojnima koji su nosili svoj transparent: „Za otadžbinu! Za Staljina! Za Putina!“ „Sve što su radili Staljin i Putin, radili su za običan narod,“ objasnio je.

Putin nije usredsredio svoj govor na „običan narod“ nego je upozorio na veliku prijetnju sa kojom je suočena nacija, obraćajući se na državni praznik posvećen ruskoj armiji.

„Simbolično je što smo se okupili baš danas, 23. februara, na Dan branilaca otadžbine, jer smo mi danas zaista zaštitnici otadžbine,“ rekao je. Dodao je da oni koji su se okupili na stadionu vole Rusiju a da su oni koji prisustvuju opozicionim protestima izdajnici.

„Ne mogu vas sve zagrliti i rukovati se sa svima, ali vam se mogu zahvaliti na podršci i moralnoj pomoći,“ rekao je Putin.

Ankete redovno pokazuju da je on najpopularniji ruski političar i da će osvojiti više od 50 odsto glasova 4. marta, dovoljno da izbjegne drugi krug.

Ruska opozicija bi trebalo da održi protest u nedjelju, sedam dana uoči predsjedničkih izbora.

Garant stabilnosti

Mnoge pristalice vide Putina kao kandidata koji može najbolje odbraniti Rusiju a opozione demonstrante doživljavaju kao prijetnju stabilnosti.

„Došla sam ovdje zbog stabilnosti, da ne bude nikakvih revolucija u budućnosti. Ja lično živim kvalitetnije, rekla je Marina Kuzmina (46), kojna radi u banci.„Ne vidim nikakvu alternativu Putinu.“

Tatjana Lješova (53) i Valerij Mihailov (57), stajali su usred mase držeći plave zastave na kojima je pisalo „Rusko mlijeko“. Sa sjedištem u Ruzi, 110 km od Moskve, odbor direktora mjekare je za 2.500 od 8.000 radnika organizovao prisustvo mitingu.

„Putin će nam pomoći da razvijemo našu industriju i poljoprivredu – kako bismo imali naš krompir, naše jabuke, pili naše mlijeko,“ rekla je Lješova, finansijska direktorka firme. Njen kolega je dodao: „Putin je probao naše mlijeko. Svidjelo mu se.“

Galerija

Bonus video: