ACTA ide na evropski sud

"Ova debata mora da bude zasnovana na činjenicama, a ne na dezinformacijama i glasinama, koje su dominirale na društvenim mrežama i blogovima", rekao je De Guht
0 komentar(a)
ACTA protest, Foto: B92.net
ACTA protest, Foto: B92.net
Ažurirano: 22.02.2012. 15:48h

Evropska komisija zbog velikog protivljenja, obustavila ratifikacije ACTA sporazuma i uputila ga najvišem evropskom sudu da utvrdi da li se njime krše prava EU.

Evropski komesar za trgovinu Karel de Guht rekao je da će Evropski sud pravde razjasniti informacije vezane za ovaj sporazum o sprječavanju falsifikovanja kao i da njegovo sprovođenje mora da bude u potpunosti saglasno sa slobodom izražavanja i slobodom interneta.

"Ova debata mora da bude zasnovana na činjenicama, a ne na dezinformacijama i glasinama, koje su dominirale na društvenim mrežama i blogovima", rekao je De Guht.

Ključne zemlje Zapada, uključujući 22 zemlje iz Evropske unije, su krajem januara potpisale sporazum AKTA, čiji je cilj, kako se tvrdi, da uskladi međunarodne standarde u zaštiti autorskih prava i intelektualne svojine, kako bi se suzbilo falsifikovanje i piraterija.

Međutim, EU se od tada suočila s nekoliko stotina protestnih skupova, peticijom koju je potpisalo oko dva miliona ljudi i javnom osudom stavljanja potpisa na sporazum AKTA, čiji kritičari smatraju da pod plaštom borbe protiv piraterije uvodi cenzuru Interneta i ugrožava pravo na privatnost njegovih korisnika.

Nekoliko ključnih zemalja, uključujući Njemačku i Dansku, odustalo je od ratifikacije sporazuma poslije velikih protesta širom Evrope.

Bonus video: