prve na udaru

Iran obustavio prodaju nafte Britaniji i Francuskoj

Iran je obustavio prodaju sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama, saopštilo je ministarstvo nafte u Teheranu, u znak odmazde zbog sankcija Evropske unije koje su usmjerene na „crno zlato“ Islamske Republike
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 20:45h

„Prekinut je izvoz sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama... našu naftu ćemo prodavati novim klijentima“, rekao je portparol ministarstva Alireza Nikzad, objavila je agencija Rojters.

Evropska unija je u januaru odlučila da od 1. jula obustavi uvoz sirove nafte iz Irana zbog spornog nuklearnog programa te zemlje, čiji je cilj, smatraju zapadne sile, pravljenje atomske bombe. Iranske vlasti negiraju te tvrdnje.

Iranski ministar nafte je 4. februara izjavio da će ta islamska zemlja obustaviti izvoz nafte „nekim“ evropskim zemljama.

Evropska komisija je prošle nedjelje saopštila da Unija neće ostati bez nafte ako Iran prekine izvoz, zato što imaju dovoljno zaliha da zadovolje potrebe građana u narednih 120 dana.

Mjesecima uoči sankcija Brisela, glavni potrošači iranske nafte na Starom kontinentu su, prema riječima izvora iz industrije, smanjili kupovinu za više od trećinu u martu – ili preko 300.000 barela dnevno.

Najugroženija Grčka

Od evropskih država, poremećaji u izvozu iranske nafte najviše utiču na dugom opterećenu Grčku.

Saudijska Arabija je saopštila da je spremna da nadomjesti prazninu na tržištu time što će sklopiti ugovore sa tim evropskim zemljama. Iran je kritikovao zvanični Rijad zbog te ponude, podsjetio je Rojters.

Iranske vlasti smatraju da smanjenja neće uticati na prodaju sirove nafte, ali su upozorili da će sankcije dovesti do povećanja cijena „crnog zlata“ u svijetu.

„Imamo naše klijente... Iranske vlasti imaju na umu zamjene za te kompanije“, kazao je Nikzad.

Pretpostavlja se da su ti "drugi klijenti" kompanije iz Indije sa kojom je Iran uveliko u pregovorima. Pregovori su se zakomplikovali jer je Iran tražio plaćanje u indijskim rupijama na šta Indija generalno pristaje, ali traži i naplatu PDV-a iako je u pitanju izvoz.

Imaju naftu ali nemaju benzin...

Sankcije EU uključuju grupu dodatnih restrikcija za Iran koje prevazilaze sankcije dogovorene prošlog mjeseca u UN, a uključuju zabranu saradnje sa iranskim bankama i osiguravajućim kućama i investiranja u unosni sektor nafte i gasa te zemlje.

Ove sankcije imaju za cilj da se pojača finansijski pritisak na petog po veličini izvoznika nafte u svijetu, koji ima malu sposobnost rafiniranja i mora da uvozi benzim kako bi zadovoljio oko 40 odsto potreba domaće potrošnje.

Galerija

Preporučujemo za Vas