protiv reformi

Stotine hiljada ljudi protestuje širom Španije

U španskoj prijestonici demonstranti su skandirali "Štrajk, štrajk, štrajk", dok su u Barseloni uzvikivali "Bankari, lopovi, vratite nam milione"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2012. 18:02h

Dva najveća sindikata Španije Generalna unija radnika i Radnička komisija organizovali su danas masovne proteste u 57 gradova protiv nedavno usvojenih reformi tržišta rada.

U Madridu se okupilo pola miliona ljudi, a u Barseloni 400.000, javio je AFP, navodeći da policija nije dala procjenu o broju demonstranata u Madridu, ali je navela da ih je u Barseloni samo 30.000, prenosi Tanjug.

U španskoj prijestonici demonstranti su nosili veliki tranparent na kojem je pisalo "Ne nepravednoj, neefikasnoj i nepotrebnoj reformi", uz skandiranje "štrajk, štrajk, štrajk", dok su u Barseloni uzvikivali "Bankari, lopovi, vratite nam milione".

Vlada Španije je nedavno, u pregovorima sa predstavnicima glavnih sindikata, branila reforme tržišta rada kojima bi trebalo da se olakša proces smanjivanja plata i otpuštanja radnika, uprkos žestokoj reakciji sindikata koji su već bili pozvali na masovni protest.

Ministarka rada Fatima Banes razgovarala je tada sa liderima glavnih sindikata, a njena vlada je i po usvajanju oštro osporavanih reformi tržišta rada, ostala na svojoj poziciji, prenijela je agencija AFP.

Ministar ekonomije Luis de Gindos istakao je da reforme tržišta predstavljaju važan dio globalne strategije vlade Španije koja "nadoknađuje izgubljeno vrijeme" zato šo se vlast našla u veoma teškoj situaciji.

Gindos smatra da vlada mora brzo reagovati zato što je Španija zemlja sa najgorim pokazateljima na tržištu rada u Evropi.

U Španiji je krajem 2011. evidentirano više od pet miliona nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti porasla je na 22,85 odsto, što je duplo više od evropskog prosjeka.

Stopa nezaposlenosti u Španiji se utrostručila od 2007, kada je godinu dana prije pucanja sektora nekretnina koji je uništio na milione radnih mjesta u građevinskom sektoru, pala na minimum od 7,95 odsto.

Španska kozervativna vlada je 10. februara usvojila reforme tržista rada za koje se smatra da su ključne u otvaranju novih radnih mjesta i smanjenja visoke stope nezaposlenosti u Španiji.

Galerija