Ministar kulture ponudio ostavku

Pljačkaši odnijeli više od 60 predmeta iz muzeja istorije OI

"Moramo da sačekamo i vidimo šta će reći glavni arheolog, ali su predmeti bili od neprocjenjive vrijednosti“, kazao je Kodzais
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 23:58h

Naoružani pljačkaši odnijeli su više desetina eksponata iz grčkog muzeja koji je posvećen istoriji Olimpijskih igara.

Dvojica maskiranih muškaraca polomili su staklene vitrine nakon što su savladala jednu čuvarku u gradu Olimpija, kazali su zvaničnici BBC-u.

Gradonačelnik Thimios Kodzais naglasio je da su ukradeni predmeti od „neprocjenjive“ vrijednosti, ali nije otkrio više detalja.

Ministar kulture Pavlos Gerulanos je juče ponudio ostavku, ali se ne očekuje da će njegov odlazak destabilizovati vladu. Portparol vlade izjavio je da će premijer Lukas Papademos odlučiti da li da prihvati njegovu ostavku nakon što budu jasne sve činjenice, javila je agencija Rojters.

Naoružani lopovi su ušli u Muzej istorije Olimpijskih igara u Antikitiju juče u pola osam i naredili jednoj radnici da im preda razne predmete. Kada je ona to odbila, zavezali su je i zapušili joj usta.

Zatim su razbili vitrine i ukrali više od 60 predmeta, uglavnom statua od bronze i gline, kazali su zvaničnici.

"Moramo da sačekamo i vidimo šta će reći glavni arheolog, ali su predmeti bili od neprocjenjive vrijednosti“, kazao je Kodzais agenciji AFP.

Pantelis Kapsis, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova i vlade, rekao je BBC-ju da su neki predmeti oštećeni prilikom pljačke.

U gradu se nalaze dva muzeja – Arheološki muzej Olimpije, u kojem se nalazi dio najvrjednijeg blaga iz hramova drevne Olimpije, i manji muzej Olimpijskih igara, koji je bilo manje čuvan.

Ta pljačka je druga velika pljačka muzeja u prethodna dva mjeseca u Grčkoj.

Jedna slika Pabla Pikasa, koju je umjetnik lično poklonio Nacionalnoj galeriji, ukradena je iz te institucije u Atini, zajedno sa slikom holandskog slikara Mondrijana i crtežom italijanskog umjetnika Guljerma Kače.

U protekle dvije godine, oko 1.500 čuvara je, po naredbi vlade, ostalo bez posla, rekla je agenciji AFP predstavnica sindikata pri ministarstvu kulture.

"U svim muzejima je samnjen broj čuvara i u broj arheologa, više nema dovoljno kadra da rade pune smjene", kazala je Ioana Frangu, generalna sekretarka sindikata osoblja ministarstva kulture.