Rusija u 2011. godini na izvozu oružja zaradila 13,2 milijardi dolara

U ruskom ministarstvu odbrane ocijenili su da je Moskva, koja je dobro sarađivala sa Gadafijem, zbog promjene režima u Libiji prošle godine izgubila 4 milijarde dolara
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2012. 11:06h

Rusija je u 2011. godini izvezla vojne opreme u vrijednosti od 13,2 milijardi dolara i tako ostvarila rekord, uprkos gubitku tržišta u arapskim zemljama i kineskoj konkurenciji, rekao je visoki ruski zvaničnik.

Od tog iznosa, 25 odsto izvoza bilo je namijenjeno Indiji, 15 odsto Alžiru i 10 odsto Vijetnamu, koji su tradicionalni ruski kupci, rekao je Mihail Dmitrijev, direktor Savezne službe za vojno-tehničku saradnju, a prenosi dnevnik "Vedomosti".

Javno preduzeće za izvoz oružja "Rosoboroneksport" ranije je objavilo da je iste godine izvezlo robe u vrijednosti od 10,7 milijardi dolara.

Preostalih 2,5 milijardi dolara zaradila su 22 preduzeća koja nisu u nadležnosti "Rosoboroneksporta".

Po riječima Dmitrijeva, Rusija je gubitke u arapskom svijetu nadoknadila saradnjom sa nekim evropskim klijentima poput Češke i novim poslovima u J. Americi i Aziji

Rusija u 2012. godini planira da izveze oružja za 13,5 milijardi dolara, rekao je Dmitrijev i dodao da je 2010. godine prodajom oružja zarađeno 10,4 milijardi dolara.

Zvaničnici ruskog ministarstva odbrane ocijenili su da je Moskva, koja je dobro sarađivala sa Moamerom Gadafijem, zbog promjene režima u Libiji prošle godine izgubila četiri milijarde dolara.

Po riječima Dmitrijeva, Rusija je gubitke u arapskom svijetu nadoknadila nastavkom saradnje sa nekim evropskim klijentima poput Češke, te novim poslovima u Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji.

Bonus video: