Novinarka protjerana zbog intervjua sa Putinovim rivalima

Zvaničnici imigracione službe su pritvorili An Nivau u petak, nakon što se sastala sa članovima ruske opozicije
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2012. 21:04h

Ruske vlasti su protjerale jednu uglednu francusku spisateljicu i novinarku tri nedjelje prije predsjedničkih izbora u zemlji, što je najnoviji potez vlasti protiv slobode štampe, objavio je „Gardijan“.

Zvaničnici imigracione službe su pritvorili An Nivau u petak, nakon što se sastala sa članovima ruske opozicije. Zvaničnici su je satim ispitivali, a zatim su poništili njenu radnu vizu i rekli joj da mora napustiti zemlju u roku od tri dana. Tokom vikenda se vratila u Pariz.

Niva, bivša dopisnica iz Moskve i autorka knjige o Čečeniji, radila je intervjue za svoju novu knjigu. Ona tvrdi da su joj zvaničnici ruske Federalne službe za migracije (FSM) krajnje jasno stavili do znanja da nisu sretni zbog njenih kontakata sa lokalnim protivnicima Vladimira Putina.

Ruski premijer je u decembru, nakon parlamentarnih izbora – za koje se uveliko smatra da su pokradeni - bio suočen sa velikim uličnim protestima. Uprkos protivljenju srednje klase njegovoj vladavini, izvjesno je da će Putin dobiti predsjedničke izbore 4. marta.

Kršila uslove radne vize?

Zvaničnici FSM zvanično su optužili novinarku da je „kršila“ uslove radne vize. „Nije im se dopalo što sam razgovarala sa ljudima iz opozicije – to su mi jasno rekli više puta“, kazala je Nivau za „Vol strit džournal“, te dodala da je danima prije indcidenta bila pod nadzorom.

„Pozivamo ruske vlasti da dopuste An Nivau da se vrati u zemlju i izvještava o važnim događajima pred martovske predsjedničke izbore bez straha od osvete“, kazala je Nina Ognjanova, aktivistkinja iz Odbora za zaštitu novinara sa sjedištem u Njujorku.

Šef FSM, Konstantin Romodanovski, nagovijestio je da će odluka da se istjera Nivau možda biti preinačena. „Preliminarni podaci su pokazali da je to bila pogrešna odluka“. Možda će ona biti promijenjena“. On je juče saopštio da je otpustio šefa FSM u Vladimiru, javio je BBC.

Na svom blogu, pisac Andrej Dmitrijev je opisao kako su se zvaničnici pojavili u hotelu u Vladimiru u kome je odsjela Nivau i odveli je u sjedište FSM. Dmitrijev sugeriše da je zvanično objašnjenje FSM – da je „prekršila pravila“ – apsurdno.

Galerija

Bonus video: