pred glasanje

Atina: 25.000 demonstranata na trgu Sintagma, policija koristi suzavac

Demonstranti su se okupili na poziv dvije najveće sindikalne centrale, kako bi se usprotivili parlamentarnom prihvatanju strogog plana štednje
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2012. 21:10h

Oko 25.000 demonstranata okupilo poslijepodne u centru Atine na protestu protiv novih mjera štednje koje Grčkoj nameću Evropska unija (EU) i Međunarodni monetarni fond (MMF), o kojima bi trebao da glasa grčki parlament.

Veliki policijski kordon postavljen oko zgrade parlamenta koristi suzavac protiv demonstranata, a u centru Atine saobraćaj je blokiran.

"Nije lako živjeti pod tim uslovima. Do 2020. godine svi ćemo biti robovi Njemcima", rekao je 49-godišnji inženjer, Andreas Maragudakis, novinaru AFP-a.

"Mi smo ovdje za naše roditelje i našu djecu, za one koji ne mogu da dođu", rekla je Stela Maguina, 33-godišnja računovodkinja.

Dimitris, 40-godišnji službenik uznemireno uzikuje: "Nove mjere štednje potpisuju moju smrt".

"Nije lako živjeti pod tim uslovima. Do 2020. svi ćemo biti robovi Njemcima", kaže 49-godišnji inženjer, Andreas Maragudakis

Demonstranti su počeli da stižu na trg Sintagma u ranim poslijepodnevnim satima na poziv dvije najveće grčke sindikalne centrale - "GSEE" (za privatni sektor) i "ADEDY" (za javne službe), kako bi se usprotivili parlamentarnom prihvatanju strogog plana štednje.

Plan uključuje i dereguliraciju tržišta rada, pod uslovima koje su postavili EU i MMF za ostanak Grčke u eurozoni.

Oko 3.000 policajaca razmješteno je na osiguravanju protesta.

Galerija

Preporučujemo za Vas