FALILO DVA GLASA ZA APSOLUTNU VEĆINU

Katalonija bez predsjednika, posljednja šansa u ponedjeljak

Katalonija je bez regionalne vlade još od decembra, kada su tamo održani izbori
50 pregleda 0 komentar(a)
Kvim Tora, Foto: Reuters
Kvim Tora, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 23:23h

Katalonski separatisti nisu uspjeli da izaberu novog predsjednika ovog regiona jer je kandidatu, Kvimu Tori, falilo dva glasa da ostvari neophodnu apsolutnu većinu od 68 glasova u prvom krugu glasanja, javlja AP.

Katalonskoj vladi ostala još jedna prilika - ponedjeljak - da izabere predsjednika i formira vladu, inače će biti raspisani novi izbori, piše Tanjug.

U ponedjeljak će biti potrebna prosta većina da se izabere predsjednik Katalonije.

Nakon sto dana zastoja u Kataloniji održana je debata o kandidaturi Tore za novog katalonskog predsjednika, kojeg je predložio Karles Pudždemon, piše El Pais na engleskom jeziku.

Tora je u svom govoru ranije danas obećao da će "raditi bez zaustavljanja Katalonske republike" i ponovio je da ima želju da započne proces koji će dovesti do izrade katalonskog Ustava.

Tora je u svom obraćanju jasno stavio do znanja da će nastaviti da se bori katalonsku nezavisnost, dodajući da je na njegovom mjestu danas trebalo da bude Pudždemon.

Katalonija je bez regionalne vlade još od decembra, kada su tamo održani izbori.

Španski premijer Marijano Rahoj u decembru prošle godine je raspisao izbore u Kataloniji, nakon što je raspustio tamošnju administraciju zbog nezakonitog pokušaja proglašenja nezavisnosti tog španskog regiona.