Veleizdaja: Ruski pukovnik špijunirao za CIA

Vojska koristi kosmodrom Plešetsk, bazu na sjeverozapadu Rusije u blizini Arktičkog kruga, za lansiranje satelita u orbitu i testiranje raketa
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2012. 20:02h

Sud u Rusiji osudio je na 13 godina robije jednog pukovnika koji je radio na programu strateških projektila jer je špijunirao za Sjedinjene Države, saopštila je Federalna služba bezbjednosti (FSB).

FSB je saopštio da se pukovnik Vladimir Nesterec, koji je radio kao inženjer na kosmodromu Plešetsk, izjasnio krivim da je američkoj obavještajnoj službi prenosio povjerljive informacije o ruskim strateškim projektilima, prenijela je agencija Rojters

„Za vrijeme saslušanja, priznao je da je CIA prenosio povjerljive informacije o najnovijim ruskim strateškim projektilma“, navodi se u saopštenju FSB-a.

„Nesterec je osuđen zbog veleizdaje na 13 godina u strogom režimu u kampu. Oduzet mu je i vojni čin“. Agencija nije objavila druge detalje.

Vojska koristi kosmodrom Plešetsk, bazu na sjeverozapadu Rusije u blizini Arktičkog kruga, za lansiranje satelita u orbitu i testiranje raketa.

Galerija

Bonus video: