Grčka: Politički lideri postigli dogovor o oštrim mjerama štednje

Ministri finansija eurozone upozorili su da neće biti momentanog zelenog svjetla za paket za spasavanje i naglasili da se Atina prvo mora dokazati
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 21:36h

Grčki politički lideri su, nakon višednevnih oklijevanja i odlaganja, postigli dogovor o oštrim mjerama štednje i reformama potrebnim da se osigura novi paket međunarodne finansijske pomoći, ali su partneri ove zemlje reagovali sa skepsom.

Partnere iz Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda rezbjesnio je niz prekršenih dogovora i nedjelje svađa oko uslova za dobijanje pomoći vrijedne 130 milijardi eura, dok je isticalo vrijeme da se izbjegne haotičan bankrot, naveo je Rojters.

Ministri finansija eurozone upozorili su da neće biti momentanog zelenog svjetla za paket za spasavanje i naglasili da se Atina prvo mora dokazati.

„Na vladi Grčke je da sprovedu konkretne akcije kroz zakonske mjere i druge akcije kako bi ubijedila evropske partnere da bi drugi program mogao funkcionisati“, kazao je Oli Ren, evropski komesar za monetarna i ekonomska pitanja.

Mjere će značiti veliki pad životnog standarda za mnoge Grke koji se već petu godinu suočavaju sa dubokom recesijom

Maratonski pregovori grčke vlade završeni su prihvatanjem smanjenja broja zaposlenih u državnom sektoru za 15.000 i kresanja plata u zamjenu za finansijsku pomoć bez koje Atini prijeti da postane nelikvidna 20. marta, kada na naplatu dospijeva 14,5 milijardi eura državnih obveznica.

Mjere će značiti veliki pad životnog standarda za mnoge Grke koji se već petu godinu suočavaju sa dubokom recesijom.

Zamjenik ministra rada Janis Kucukos podnio je ostavku uz obrazloženje da će paket biti „bolan za radnike“.

Dva glavna grčka sindikata pozvala su na 48-časovni štrajk za danas i sjutra protiv reformi.

Zamjenik ministra rada Kucukos podnio je ostavku uz obrazloženje da će paket biti „bolan za radnike“

„Bolne mjere koje stvaraju bijedu za mlade, nezaposlene i penzionere nam ne ostavljaju mnogo prostora“, kazao je generalni sekretar jednog od sindikata Ilias Iliopulos.

„To nećemo da prihvatimo. Biće socijalnog bunta.“

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi otškrinuo je juče vrata za indirektnu pomoć Atini.

Grčka traži od ECB da vrati profite na grčke obveznice koje ima kod sebe – što je potez kojim bi se moglo sakupiti 12 milijardi eura ili više kako bi se pomoglo da se popuni praznina u njenim finansijskim potrebama, naveo je Rojters.

Maratonski pregovori grčke vlade završeni su prihvatanjem smanjenja broja zaposlenih u državnom sektoru za 15.000 i kresanja plata u zamjenu za finansijsku pomoć vladi

Dragi je na samom kraju jednosatne konferencije nagovijestio da bi banke mogle da prosljeđuju svoje profite od grčkih obveznica zemljama eurozone, koje bi onda mogle prebacivati novac Grčkoj. ECB je zabranjeno da direktno finansira vlade.

Plan štednje zajedno sa dobrovoljnim smanjenjm vrijednosti grčkih obveznica kod privatnih kreditora i pomoći ECB ima za cilj da smanji dug Atine sa 160 procenata BDP-a na 120 procenata do 2020.

Dragi je kazao da je dogovor sa privatnim sektorom postignut.

Galerija

Bonus video: