Novinari Rojtersa od ponoći u 48-časovnom štrajku

Maloprodajne cijene u Britaniji su tokom prošle godine povećane za 4,8 odsto, što je jedna od najvećih inflatornih stopa u Evropi
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 09:55h

Novinari agencije Rojters u Velikoj Britaniji trebalo bi u ponoć da stupe u dvodnevni štrajk, prvi put u više od 25 godina, nakon što su odbili ponudu matične kompanije "Tomson Rojters" da se za povećanje plata izdvoji novčani iznos manji od prošlogodišnje inflacije.

Članovi udruženja Nacionalne unije novinara (NUJ) iz Londona, koji rade u agenciji, protestuju zbog ponude kompanije da se plate povećaju samo 1,75 odsto, a da se ostatak od ponuđenih tri odsto povećanja izdvoji za pojedinačne nagrade po učinku.

Maloprodajne cijene u Britaniji su tokom prošle godine povećane za 4,8 odsto, što je jedna od najvećih inflatornih stopa u Evropi.

"Zaista smo pokušali da postignemo sporazum sa upravom, ali su novinari bili primorani da u velikom broju glasaju za štrajk, prvi put u više od 25 godina, pošto je kompanija odbila da poboljša svoju ponudu (za povećanje plata) od 1,75 odsto", navodi se u saopštenju predstavnika NUJ Majka Rodija i Helen Long.

Podrška NUJ

Glavni urednik redakcije vijesti Rojtersa Stiven Adler rekao je da je sindikat obavijestio kompaniju da će oko 150 zaposlenih biti u štrajku, a u saopštenju koje je uputio iz sjedišta agencije u Njujorku poručio je da se poštuje pravo kolega da obustave rad u sklopu pregovaračkog procesa.

Rojters, koji vesti emituje iz regionalnih biroa u Londonu, Njujorku, Vašingtonu i Singapuru, obezbedio je da se korisnicima vesti dostavljaju i tokom štrajka.

Štrajk podržava 83 odsto članova NUJ iz Londona, ali on neće uticati na rad 2.800 novinara koji rade van Velike Britanije.

Odluka o štrajku donijeta je prošlog petka, a obustava rada poklapa se sa najavljenim objavljivanjem godišnjih finansijskih rezultata kompanije "Tomson Rojters".

Članovi NUJ koji rade u agenciji Rojters posljednji put su štrajkom zapretili 2008. i 2009. godine zbog otpuštanja radnika i loših uslova rada nakon spajanja kompanija Rojters i Tomson.

Bonus video: