Prljava taktika Putinovih stratega

Mejlovi pokazuju da “Naši” manipulišu brojem pregleda i ocjenama na sajtu You Tube, pozivajući plaćene „aktiviste” da „dislajkuju” antirežimske video klipove
0 komentar(a)
Putin semafor, Foto: Reuters
Putin semafor, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2012. 19:35h

Ruska omladinska grupa "Naši" plaća ogromnu mrežu blogera, novinara i internet trolova da stvaraju pozitivnu sliku o Vladimiru Putinu i diskredituju njegove političke rivale, pokazuju hiljade mejlova koje je objavila hakerska grupa koja se predstavlja kao rusko krilo "Anonimusa".

Grupa je objavila na hiljade mejlova za koje kažu da pripadaju Vasiliju Jakamenku, prvom lideru organizacije “Naši” – koji je sada šef Federalne omladinske agencije Kremlja, portparolki grupe Kristini Potupčik i drugim aktivistima, objavio je "Gardijan".

Potupčik nije htjela ni da potvrdi ni da demantuje autentičnost mejlova, ali je izgleda priznala da je njena prepiska hakovana. „Neću komentarisati ilegalne akcije,“ izjavila je za „Gardijan“.

Sadašnji lider grupe, Nikita Borovikov, izjavio je: „Već nekoliko godina, navikao sam na činjenicu da se naš mejl periodično hakuje. Kada sam čuo glasine da je hakovan, nisam se iznenadio, i ne posvećujem pažnju tom problemu. Pridržavam se zakona i nemam šta da krijem, tako da ne obraćam pažnju.“

Opozicioni lideri optužuju grupu “Naši” da stoji iza serije napada, uključujući stalne čarke sa mladim liberalnim političarom Iljom Jašinom

Prepiska nudi uvid u strategiju grupe da se poboljša predstavljanje Putina u pozitivnom svjetlu na internetu, kojim, za razliku od televizije, vlada opozicija.

Nekoliko mejlova koje su aktivisti poslali Potupčikovoj sadrže platni spisak za proputinove blogere i komentatore. Nekima je plaćeno čak 600 hiljada rubalja da postave stotine komentara na negativne članke o Putinu na internetu.

U jednom mejlu, koji je Potupčikovoj poslat 23. juna 2011, navodi se da grupa planira da potroši više od 10 miliona rubalja za seriju afirmativnih članaka o svom godišnjem ljetnjem kampu Seliger u dva popularna ruska tabloida, „Moskovski Komsomolec“ i „Komsomolskaja Pravda“, te dnevnom listu „Nezavisimaja Gazeta“.

Iz prepiske se vidi da grupa “Naši” posebnu pažnu posvećuje Navaljnom, čiji blog i nalog na Tviteru igraju ključnu ulogu u organizovanju pokreta protiv Putina

Do curenja podataka je došlo u trenutku kada se Putin suočava sa najvećim izazovom tokom 12-ogodišnje vladavine, usred masovnih uličnih protesta pred predsjedničke izbore 4. marta, na kojima se očekuje njegov povratak na funkciju predsjednika.

Organizacija “Naši” je osnovana upravo da bi se suprotstavila svim izazovima Putinovoj vladavini. Formirana je 2005. nakon prodemokratskih revolucija u Ukrajini i Gruziji.

Mejlovi pokazuju da “Naši” manipulišu brojem pregleda i ocjenama na sajtu You Tube, pozivajući plaćene „aktiviste” da „dislajkuju” antirežimske video klipove.

Hakeri iz grupe “Anonimus” rekli su u intervjuu za portal Gazeta.ru da su izveli operaciju hakovanja, planiranu od proljeća prošle godine, u „znak protesta” protiv akcija vlade u javnoj internet sferi”.

Opozicioni lideri optužuju grupu “Naši” da stoji iza serije napada, uključujući stalne čarke sa mladim liberalnim političarom Iljom Jašinom, te incident u kojem je tečnost pomiješana sa amonijakom bačena u lice bivšeg zamjenika premijera Borisa Njemcova. Grupa je demantovala umiješanost u ovaj drugi incident.

Navaljni glavna meta

„Ove strategije, to što rade na internetu i kako organizuju proteste, su vrlo slične,“ rekao je Aleksej Navaljni, bloger koji se bori protiv korupcije i jedan je od lidera protestnog pokreta.

„Njihov glavni problem je taj što nemaju stvarne ljude koji su spremni da kažu nešto da ih podrže. Ne postoji nijedna osoba koja ih podržava za džabe. Zato oni plaćaju.“

Iz prepiske se vidi da grupa “Naši” posebnu pažnu posvećuje Navaljnom, čiji blog i nalog na Tviteru igraju ključnu ulogu u organizovanju pokreta protiv Putina.

Vidi se da aktivisti predlažu Jekavenku razne ideje – od projekata koji su realizovani, poput snimka na kojem se Navaljni upoređuje sa Hitlerom – do onih koji su odbijeni, uključujući predlog da neko obučen kao Navaljni traži milostinju ispred američke ambasade. Putin i njegove pristalice tvrde da opozicione proteste finansira i podstiče Zapad.

Bonus video: