Nakon pritiska građanskih protesta Rumunija dobila novu vladu

Zadatak nove vlade, sa Ungureanuom na čelu, biće da smiri nezadovoljstvo građana koji su danima protestovali zbog smanjenja plata, zamrzavanja penzija i povećanja poreza
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 19:28h

Novi premijer Rumunije, Mihaj Razvan Ungureanu, formirao je vladu koja će pokušati da ublaži nezadovoljstvo zbog mjera štednje zbog kojih je pala prethodna vlada.

"Ova vlada zaslužuje povjerenje i spreman sam za dijalog. Nova vlada okupila je zajedno mlade stručnjake i iskusne profesionalce. Moj prioritet će biti ekonomska i politička stabilnost zemlje", istakao je premijer Ungureanu, a prenose agencije.

Parlament, u kom vladajuća koalicija ima tijesnu većinu, treba uskoro da se izjasni o povjerenju novom kabinetu.

Nova vlada je sastavljena od političara iz vladajuće Demokratsko-liberalne partije, kao i od dvije manje stranke koje je podržavaju u parlamentu.

Popularnost vladajuće Demokratsko-liberalne partije je opala ispod 20% i ona će učiniti sve da izbjegne raspisivanje vanrednih izbora

Potpredsjednik vlade je Marko Bela, šef diplomatije je i dalje Kristijan Dijakonesku, novi ministar finansija biće Bogdan Gragoj, ekonomije Lukijan Bode, odbrane Gabrijel Oprea, unutrašnjih poslova Danijel Berka. Sedam ministara zadržalo je svoje pozicije u novoj vladi.

Četrdesettrogodišnji premijer Ungureanu bio je šef obavještajne službe, a ranije ministar vanjskih poslova.

On je dobio mandat da formira vladu, pošto je premijer Bok prije dva dana podnio ostavku, kako bi smirio proteste građana koji su, nezadovoljni zbog mjera štednje, danima tražili odlazak i vlade i predsjednika Trajana Baseskua.

Zadatak nove vlade biće da smiri nezadovoljstvo građana koji su danima protestovali zbog smanjenja plata, zamrzavanja penzija i povećanja poreza.

Ungureanu je dobio premijerski mandat nakon što je Emil Bok podnio ostavku, kako bi smirio proteste građana koji su tražili odlazak i vlade i predsjednika Baseskua

Predsjednik Basesku na ovaj način pokušava da ublaži nezadovoljstvo građana koji traže njegovu ostavku i raspisivanje vanrednih izbora.

Inače, popularnost vladajuće Demokratsko-liberalne partije je opala ispod 20 procenata i ona će učiniti sve da izbjegne raspisivanje vanrednih izbora, što opozicija uporno traži.

U Rumuniji redovni parlamentarni izbori treba da se održe u novembru ove godine.

Galerija

Bonus video: