Novinari Rojtersa u Britaniji počeli 48-časovni štrajk

Odluka o štrajku donijeta je u petak, tako da će novinari Rojtersa u četvrtak, 9. februara, početi 48-očasovni štrajk
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 13:46h

Novinari agencije Rojters koji rade u Velikoj Britaniji, stupiće u četvrtak i petak u štrajk, prvi put u više od 25 godina, zato što je matična komapnija Tomson Rojters odbila da im poveća plate, javljaju mediji.

Odluka o štrajku donijeta je u petak, tako da će novinari Rojtersa u četvrtak, 9. februara, početi 48-očasovni štrajk.

Novinari su nezadovoljni zato što im je ponuđeno povećanje od samo 1,75 odsto, dok su oni tražili povećanje na nivou inflacije u Britaniji, odnosno četiri odsto.

"Pokušali smo da postignemo dogovor sa upravom, ali je kompanija odbila našu ponudu i većina novinara Tomson Rojtersa donijela je odluku o štrajku, prvi put u više od 25 godina", saopštili su predstavnici londonskog ogranka Nacionalne unije novinara (NUJ) Majk Rodi i Helen Long.

Glavni urednik Rojters njuza Stiven Adler rekao je da je kompanija obaviještena da će štrajkovati 150 novinara.

ovinari su nezadovoljni zato što im je ponuđeno povećanje od samo 1,75 odsto, dok su oni tražili povećanje na nivou inflacije

"Poštujemo pravo naših kolega da preduzmu takvu akciju kao dio pregovaračkog procesa i radujemo se da ih pozdravimo kad se vrate na posao njihovog narednog radnog dana", saopštio je Adler, koji se nalazi u sjedištu Rojtersa u Njujorku.

On je dodao da je novinska agencija, koja emituje vijesti iz regionalnih biroa u Londonu, Njujorku, Vašingtonu i Singapuru, obijezbedila da korisnici dobijaju vijesti i tokom štrajka.

Štrajk, koji podržava 83 odsto članova NUJ-a u Londonu, neće uticati na rad 2.800 novinara koji rade van Velike Britanije.

Bonus video: