IZAZIVA ŠTETU

Netanjahu ukorio zvaničnike: Ne brbljajte o mogućem napadu na Iran

Izraelski vicepremijer i ministar za strateške poslove Moše Jalon je izjavio da su sva iranska nuklerna postrojenja osjetljiva na napad
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2012. 15:15h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je svoje najviše zvaničnike da prestanu da "brbljaju" o mogućnosti napada na iranska nuklearna postrojenja.

Netanjahu je navodno takvu instrukciju, datu na jučerašnjem sastanku ministara iz svog konzervativnog Likuda, namijenio vojnim zvaničnicima i članovima vlade za koje smatra da govore isuviše slobodno o potencijalnom napadu na Iran.

"Prestanite već jednom da brbljate. To ćaskanje izaziva veliku štetu, stavlja Izrael u prvu liniju fronta i ugrožava sankcije" koje su uvele SAD i Evropa protiv Irana, rekao je navodno izraelski premijer.

Izvori na koje se poziva "Maariv" ističu da bi moglo izgledati kao da Izrael uvlači SAD u rat protiv Irana protiv volje te zemlje i da ugrožava američke nacionalne interese.

Netanjahuova instrukcija uslijedila je nakon što su izraelski zvaničnici sve otvorenije počeli da govore o Iranu dok se donedavno o toj temi razgovaralo uglavnom iza zatvorenih vrata.

Izraelski vicepremijer i ministar za strateške poslove Moše Jalon je izjavio da su sva iranska nuklerna postrojenja osjetljiva na napad.

Ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da "ako sankcije na postignu željeni cilj zaustavljanja vojnog nuklearnog programa, biće potrebe da se razmotri preduzimanje akcije".

Izraelski zvaničnici su, smatra list, time podstakli spekulacije o mogućnosti izraelskog napada. Izrael, kao i veći dio međunarodne zajednice, vjeruju da Iran pravi atomsku bombu.

Teheran to poriče, tvrdeći da će razvoj nuklearnog programa služiti u mirnodopske svrhe, podsjeća AFP

Preporučujemo za Vas