Posljednji spašeni putnik "Konkordije" čekao 36 sati da ga izvuku

"Sećam se da sam lupao tiganjem da bi me čuli. Sa prozora sam video spasilačke ekipe i pokušao sam da vičem"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2012. 15:58h

Posljednji spašeni sa lukusznog turističkog broda "Kosta Konkordija", koji se 13. januara, nasukao na sprud kod ostrva Điljo, nedaleko od obala Toskane, ispričao je da je lupao tiganjem u zid da bi ga spasioci čuli i da je čekao 36 sati da bude izvučen iz trupa broda. "Sećam se da sam lupao tiganjem da bi me čuli. Sa prozora sam video spasilačke ekipe i pokušao sam da vičem. Kada sam ugledao prvog vatrogasca zagrlio sam ga. Ti momci su bili nevjerovatni", kazao je Manriko Đampedroni, koji je upravo pušten iz bolnice, gdje se liječio od povreda zadobijenih u nesreći.

Ali Đampedroni, koji je radio na brodu kao blagajnik, nije se nimalo pokolebao zbog ovog iskustva i kaže da najviše od svega želi da se, čim bude mogao, vrati da radi za kompaniju "Kosta kruziz" koja je vlasnik "Kosta Konkordije", navodi britanski BBC.

Na brodu se u trenutku nesreće nalazio oko 4.200 putnika i članova posade. U katastrofi je poginulo 17, a nestalo 16 osoba.

Zvaničnici za civilnu zaštitu su u utorak, iz bezbjednosnih razloga, obustavili potragu za nestalima u potopljenom dijelu broda, ali će nastaviti da tragaju u djelovima broda koji se nalaze iznad površine vode, u vodi oko broda i duž obale.

Kapetan broda Frančesko Sketino se nalazi u kućnom pritvoru dok se vodi istraga o njegovim postupcima. On je optužen za višestruko ubistvo iz nehata, izazivanje brodoloma i napustanje broda prije evakuacije svih putnika.

Galerija

Bonus video: