Predsjednička kriza u Njemačkoj se nastavlja

Većina Njemaca, njih 51 odsto, je protiv negativnog izvještavanja o Vulfu
0 komentar(a)
Kristijan Vulf, Foto: Beta
Kristijan Vulf, Foto: Beta
Ažurirano: 30.01.2012. 14:11h

Prvi pretres kriminalističke službe u sjedištu njemačkog predsjednika Kristijana Vulfa, dalji zahtjevi da on podnese ostavku i kritike opozicije dominirali su političkim Berlinom, odakle je i jedan glas visokog moralnog autoriteta zatražio odlazak aktuelnog predsjednika.

"On (Vulf) neizostavno mora podnijeti ostavku'', zatražio je 91-godišnji Marcel Rajh-Ranicki, preživjeli holokausta, njemački publicista rođen u Poljskoj i čovjek koji važi za najuticajnijeg literarnog kritičara, prenose njemački mediji u priči o prvom njemačkom predsjedniku rođenom poslije sloma nacizma i njegovoj aferi od pola miliona - uzetog, pa prećutanog privatnog kredita, kojom je kupljena porodična kuća Vulfovih.

Ljudi iz pokrajinske Kriminalističke službe Donje Saksonije (Vulfove pokrajine) pretresili su u Prezidialamtu biro bivšeg predsjednikovog portparola Olafa Glezekera, zbog sumnji za primanje mita i zaplijenili mu kompjuter, prenose mediji.

Glezeker, bliski dugogodišnji Vulfov saradnik, koji je u decembru razriješen dužnosti, tereti se zbog sumnji za podmićivanje i za njega se kaže da se nalazi pod pritiskom zbog bliskih veza sa Manfredom Šmitom, ''parti-menadžerom'' i organizatorom skupova za lobiranje.

Priča o Vulfu je počela kada su moćni mediji otkrili da je on, kao šef vlade Donje Saksonije, uzeo kredit od žene privrednika Egona Gerkensa

Predsjednička kriza u Njemačkoj se nastavlja, a analitičari ukazuju na štetu koju je najmlađi šef njemačke države, 50-godišnji Vulf iz redova demohrišćana, iza koga, sudeći prema medijima, kancelar Angela Merkel i dalje stoji, nanio ugledu službe šefa države.

Sve bi, izgleda, bilo drugačije da je Vulf, dok je vožen u luksuznoj limuzini, praćen obezbjeđenjem i koračao crvenim tepisima, praćen aplauzima, mislio na to da je on samo ''jedan dečko iz Osnabrika'', a da sve ostalo pripada funkciji šefa 82-milionske nacije-smatra analitičari.

Priča o Vulfu je počela kada su moćni mediji otkrili da je on, kao šef vlade Donje Saksonije, uzeo kredit od žene privrednika Egona Gerkensa, Edit, a to u jednom odgovoru poslanicima prećutao.

Poslije toga su uslijedila saznanja o luksuznim odmorima u vilama prijatelja-biznismena, donacije za knjigu i slični nejasni odnosi sa prirednicima, zatim je, pred Božić, stiglo predsjednikovo izvinjenje i obećanje.

Time, međutim, politička priča nije završena i skoro redovno se čuju zahtjevi političara i javnih ličnosti za Vulfovim odlaskom, iako je, pokazuju ankete, većina Njemaca, njih 51 odsto, protiv negativnog izvještavanja o Vulfu.

Bonus video: