ZLOČIN I KARAKTER

„Holandski kum“ ponovo na ulicama

Ozloglašeni gangster Vilem Holeder izašao iz zatvora nakon 6 godina. Robijao je i zbog otmice tajkuna pivske industrije Fredija Hajnekena
601 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 03:04h

Vilem Holeder, jedan od najozloglašenijih kriminalaca u Holandiji, oslobođen je u petak iz zatvora u Roterdamu nakon što je odslužio šest od devet godina kazne za iznudu i ucjenu.

Holeder (53) je decenijama bio izuzetno uticajna figura u holandskom podzemlju. Robijao je i zbog otmice tajkuna pivske industrije Fredija Hajnekena.

Holeder je odveden automobilom sa zatamnjenim staklima na tajnu lokaciju „na javnom putu“, gdje su ga pokupili prijatelji, prenijeli su holandski mediji.

„Telegraf“ je objavio da su oslobađanje pažljivo koordinisali zvaničnici ministarstva pravde kako bi izbjegli da Holeder bude pozdravljen kao heroj ili napadnut.

Njegov najozloglašeniji zločin nedavno je pretvoren u film koji će uskoro biri prikazan širom Evrope, a pravi se i nova holivudska verzija, objavio je BBC.

Pisac krimi romana Ton Teunis smatra da je Holeder privlačan krimi fikciji, prije zbog njegovog karaktera, nego zbog zločina.

Nema čvrstih dokaza

„Posjeduje tu nevjerovatnu auru. Kao da ima potpunu kontrolu. Izgledalo je da je i unutra bio nedodirljiv,“ izjavio je Teunis za BBC.

„Uzbudljiv je i opasan i iz nekog razloga, to će nas uvijek privlačiti.“

Vilem Holeder je rođen 1958. u Amsterdamu. Otac mu je radio u fabrici Hajneken. Prema priči njegovih prijatelja, imao je teško djetinjstvo.

Jedan izvor, koji je želi da ostane anoniman, sjeća se da je odrastao u istom dijelu grada gdje i Holeder. U ranim tinejdžerskim godinama, Holederova banda je već počela da se nameće kao sila u tom kraju.

„Jurili su na najnovijim motorima, uglavnom ukradenim od njemačkih turista, gdje smo igrali fudbal,“ rekao je.

„Holeder i njegovi prijatelji bi zauzeli igralište i ako bi bilo ko od nas pokušao da se usprotivi, mlatnuli bi ga kacigom,“

Teunis je upoznao Holedera kada da je radio kao čuvar u zatvoru, a ovaj robijao zbog iznude.

„Povezivan je sa gotovo svakim ubistvom u Amsterdamu u posljednjih 30 godina. Međutim, policija mu nikad nije mogla ništa staviti na teret zbog nedostatka dokaza,“ rekao je Teunis BBC-ju.

Savršena otmica?

Holeder i njegova banda su 9. novembra 1983. izveli ono za šta su vjerovali da će biti savršena otmica. Naoružani „uzijima“ i sačmarama, krenuli su ka sjedišu „Hajnekena“.

Uz prijetnju oružjem, zgrabili su tajkuna Fredija Hajnekena i njegovog šofera Aba Doderera usred bijela dana na ulici ispred fabrike i utrpali ih u stražnji dio kombija. Taoci su odvedeni u napušteno skladište blizu luke, gdje je jedna tajna prostorija adaptirana da služi kao improvizovana ćelija.

Otmičari su tražili otkup od 16 miliona eura. Porodica je na kraju dala novac, ali umjesto da oslobodi taoce, Holederova banda je pobjegla i ostavila Fredija i Aba zatočene.

Na svu sreću, policija je imala trag preko jednog kineskog restorana čije su usluge kriminalci koristili. Nakon tri nedjelje, zatočeni su konačno spaseni.

Pokušao da blokira prikazivanje filma

Otmica Hajnekena je imala sve elemente jednog blokbastera, ali glavni lik, Holeder, nije bio spreman na saradnju i iz zatvora je pokrenuo parnicu u pokušaju da zaustavi prikazivanje filma.

„Holederu se nije sviđalo kako je njegov karakter opisan u filmu,“ rekao je Jens van den Brink, advokat koji zastupa filmsku kompaniju IDTV.

„U filmu, na primjer, postoji scena simuliranja pogubljenja poput ruskog ruleta, kada Hajnekenu prislone pištolj na glavu i povuku obarač.

„Holeder je rekao: 'To se nikad nije desilo i navodite ljude da pomisle da smo gori nego što smo zapravo.' Rekao sam da, kao prvo, postoji umjetnička sloboda a, kao drugo, teško je ukaljati reputaciju nekome ko je optužen da je oteo dva čovjeka pod prijetnjom oružjem i zatočio ih u napuštenom skladištu.“

Ne raduje se slobodi?

Prošle su skoro tri decenije od otmice Hajnekena. Stvarni Vilem Holeder danas nije mladi, snažni i nedodirljivi gangster kojeg su se mnogi plašili 80-tih godina.

BBC piše da je većina njegovih bivših kolega ubijena, u zatvoru ili otišla na neke manje opasne destinacije. Holeder je odbijao ranije uslovno oslobađanje, misleći možda da je bezbjedniji u zatvoru. Prema ljudima koji ga poznaju, on se nije radovao izlasku na slobodu.

„Zamislite da ste optuženi za umiješanost u toliko ubistava. Krivica možda nije utvrđena, ali znate da neki ljudi žele vašu smrt,“ kaže pisac Ton Teunis.

„Sjećam se da, kada sam radio u zatvoru, jednom od zatvorenika je dozvoljeno da ode kući za Božić. Gledao sam kako odlazi, popeo se na biciklo u novom odijelu, smijući se i mašući nam. Potom, čim je došao do parkinga – beng! – i više ga nije bilo. „Kriminalci ginu sve vrijeme. Naravno da Holeder s razlogom strahuje.“

BBC ističe da u Holandiji sada postoji potpuno novo podzemlje te da on više nema kontrolu nad kriminalnom mrežom kao nekad, a ni zdravlje nije isto.

Spekulisalo se, kao je prenio BBC, da će Holeder pokušati da pobjegne iz Holandije avionom prvom prilikom. Novinarka britanskog javnog servisa kaže da je on odbio sve zahtjeve za intervju, a da je njegov advokat rekao da on želi da izbjegne bilo kakvu pažnju.

Naručio likvidaciju Srđana Miranovića

Mediji su pisali da je Holeder svoje najbliže saradnike nalazio među osobama iz kriminalnog miljea Srbije i Crne Gore, koji su dolazile u Holandiju. Za odabir osoba „pogodnih” za Holedera, navodno je bio zadužen Miloš-Bata Petrović, koji je uhapšen u Holandiji u novembru prošle godine.

Petrović je rođen u Bijelom Polju, a prema navodima beogradskih i holandskih medija, on je u podzemlju bio suparnik Sretena Jocića u poslovima sa drogom.

Petrović je osuđen na 15 godina zatvora u Holandiji zbog organizovanja ubistva Jocićevog kuma Srđana Miranovića 2006. u Podgorici.

Petrović je tokom sudskog procesa negirao da je upleten u Miranovićevo ubistvo jer je tada bio u zatvoru. Međutim, holandske vlasti su ga teretile da je likvidaciju organizovao iz zatvora, i to po nalogu Vilema Holedera.

Prema toj verziji, Miranović se nagodio s holandskom policijom i odavao informacije o Holederovim poslovima.

Drama na suđenju

Holedera je sud u Amsterdamu osudio na devet godina u decembru 2007. zbog učešća u ucjeni trojice tajkuna koji se bave prodajom nekretnina.

I dalje je osumnjičen u ustrazi o najmanje sedam ubistava, poznatoj kao slučaj „Prolaz“, i biće pažljivo praćen, prenio je portal DutchNews.

Suđenje 2006. se pretvorilo u pravu dramu.

Prije nego što je proces počeo, sudnica u Amsterdamu je pogođena sa dvije granate, nakon čega je Holeder morao biti hitno podvrgnut operaciji srca a ključni svjedok Bram Zegers je umro od prevelike doze narkotika nekoliko dana nakon što je svjedočio.