NOVA MEDIJSKA AFERA

Uhapšena četiri urednika Sana osumnjičeni da su podmićivali policajce

Pretresu su prisustvovali advokati lista, koji su u redakciju Sana stigli rano jutros
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 03:04h

Odbor za upravu i standarde Njuz korpa, osnovan u jeku skandala sa prisluškivanjem telefona, saopštio je da je akcija pokrenuta na osnovu informacija koje je odbor dostavio policiji.

„Njuz korporacija se prošlog ljeta obavezala da se neće ponavljati neprihvatljivi načini prikupljanja informacija od strane pojedinaca“, navodi se u saopštenju odbora, u kome se potvrđuju hapšenja četvorice „bivših i sadašnjih radnika“ tabloida „San“.

„Svi su pomalo šokirani, zaista vlada nevjerica. Međutim, velika je razlika između prisluškivanja telefona i podmićivanja policije“, kazao je neimenovani novinar „Sana“.

Među uhapšenima su urednik za crnu hroniku „Sana“ Majk Salivan, šef deska Kris Faro i bivši zamjenik urednika Fergus Šanahan, rekao je on agenciji Rojters, te dodao da je uhapšen i kolumnista Graham Dudman, bivši glavni urednik tabloida.

Peta osoba, 29-godišnji policajac, uhapšen je u policijskoj stanici u centralnom Londonu, gdje i radi. Oni su ispitani u okviru istrage o korupciji.

Policija je u operaciji Elveden, u okviru istrage da su novinari navodno plaćali policiji za informacije, uhapsila 13 osoba. To je jedna od tri kriminalne istrage o praksi prikupljanja informacija u „Njuz ov d vorldu“.

U okviru istrage o podmićivanju policije, ispitani su i Rebeka Bruks, bivša izvršna direktorka Njuz internašnala, i bivši šef za komunikacije britanskog premijera Endi Kolson, javio je „Gardijan“. Bruks i Kolson su bivši urednici „Njuz ov d vorlda“, koji je ugašen u julu nakon što je otkriven da je prisluškivan telefon ubijene tinejdžerke Mili Dauler.

Njuz internešnal je prošle nedjelje postigao dogovor o sudskom poravnanju nakon što je priznao da su ljudi koji su radili za tabloid prisluškivali telefone slavnih ličnosti i drugih osobae.

Skandal sa prisluškivanjem telefona pažnju je usmjerio na nivo političkog uticaja koji imaju urednici i izvršnih direktori u Njuz internašnalu i druglim listovima u Britaniji.

On je posramio britanske političare zbog bliskih veza sa čelnicima tog medija, kao i policiju, koja nije uspijevala da istraži optužbe za ilegalno prisluškivanje telefona.