Janez Janša sastavlja vladu

Sastav vlade mora dobiti potvrdu parlamenta, u kome Janšina koalicija od pet stranaka ima solidnu većinu
437 pregleda 0 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Politikis.si
Janez Janša, Foto: Politikis.si
Ažurirano: 28.01.2012. 21:08h

Slovenački parlament izabrao je juče konzervativca Janeza Janšu za premijera, gotovo dva mjeseca nakon izbora održanih 4. decembra, saopštio je predsjednik skupštine Gregor Virant.

Janša ima 15 dana da sastavi vladu koji mora stimulisati ekonomski rast i uvesti reforme kojima će biti spriječeno snižavanje kreditnog rejtinga zemlje - ali protiv njega se vodi postupak zbog korupcije koji bi mu mogao prekinuti premijerski mandat ukoliko bude proglašen krivim, objavio je Rojters.

Sastav vlade mora dobiti potvrdu parlamenta, u kome Janšina koalicija od pet stranaka ima solidnu većinu.

Janša, koji je bio premijer od 2004. do 2008, obećao je da će smanjiti poreze, birokratske procedure i budžetski deficit, ublažiti kreditnu krizu i povećati starosnu granicu za odlazak u penziju.

„Prvi koraci ove vlade biće stabilizacija javnih finansija… naredba da se podstakne ekonomski rast i omogući formiranje novih radnih mjesta“, kazao je Janša novinarima nakon glasanja, te da se nada da će nova vlada biti izabrana do 10. februara.

Predsjednik Danilo Tirk ocijenio je ranije ove nedjelje da Janša nema legitimitet za funkciju premijera jer je protiv njega i još četiri saučesnika u septembru počeo sudski postupak zbog kupovine finskih oklopnih vozila u vrijednosti od 278 miliona eura 2006. Janša negira sve optužbe.

Parlament je ranije ovog mjeseca odbio Tirkovog kandidata za premijera Zorana Jankovica. Jankovićeva partija Pozitivna Slovenija osvojila je najviše glasova na izborima, ali nije bila u stanju da formira koaliciju koja bi imala većinu u parlamentu.

Janšina Slovenačka demokratska stranka potpisala je koalicioni sporazum sa partijama desnog centra Narodnom strankom i Novom Slovenijom, centrističkom Građanskom listom Gregora Viranta i strankom penzionera Desus.

Ovih pet partija imaju 50 od 90 poslaničkih mjesta u skupštini.

Agencija za kreditni rejting Fič u petak je snizila bonitet Slovenije za dvije ocjene na A zbog pogoršanja ekonomske situacije.

Sve vodeće agencije za kreditni rejting smanjile su bonitet Slovenije od septembra, navodeći kao razloge političku krizu, nedostatak reformi i produbljenje dužničke krize u eurozoni. Agencija Standard i Purs smanjila je kreditni rejting Slovenije na A+, Mudis na A1.

Politička kriza počela je u septembru, kada je parlament izglasao nepovjerenje vladi lijevog centra premijera Boruta Pahora zbog nesporazuma unutar koalicije i njenog neuspjeha da sprovede reforme koje bi ubrzale ekonomski rast.

„Nova vlada će imati poteškoća zbog potrebe za velikim uštedama u budžetu… i pošto je sastavljena od pet partija koje su veoma različite“, kazala je agenciji Rojters Meta Roglic, analitičara lista „Dnevnik“.

„I pored toga, vlada bi mogla da ostane na vlasti cijeli četvorogodišnji mandat, prije svega jer može očekivati da opozicija podrži neke od glavnih ekonomskih reformi”, dodala je Roglicova.

Bonus video: