Putin uvodi obaveznu lektiru za omladinu

Putin piše da su „tokom 1920-ih neki vodeći univerziteti u Sjedinjenim Državama zagovarali nešto poput Zapadnog kanona..."
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2012. 20:22h

U pokušaju da očuva „dominaciju ruske kulture“, premijer Vladimir Putin je izložio plan da se sastavi kanon od 100 ruskih knjiga „koji će svaki maturant biti u obavezi da pročita“, prenio je britanski „Gardijan“.

U opširnom članku koji je objavila „Nezavisimaja gazeta“, Putin piše da su „tokom 1920-ih neki vodeći univerziteti u Sjedinjenim Državama zagovarali nešto poput Zapadnog kanona, zbornika knjiga koje su se smatrale najznačajnijim i najuticajnijim u oblikovanju zapadne kulture“, dodajući da je „svaki student koji drži do sebe imao obavezu da pročita 100 knjiga sa posebno sastavljene liste najvećih knjiga zapadnog svijeta“.

Ruski premijer, koji će se na izborima zakazanim za 4. mart boriti za treći predsjednički mandat, kaže da su Rusi „uvijek opisivani kao 'čitalačka nacija'“ i predlaže da se sprovede istraživanje o „najuticajnijim ličnostima iz svijeta kulture“ i sastavi „kanon od 100 knjiga koji će svaki maturant biti u obavezi da pročita – odnosno prije da ih pročita kod kuće, nego da ih proučava na času ili memoriše.

I onda bi se na završnom ispitu od njih tražilo da napišu esej o nekoj od njih. Ili makar da nam se dozvoli da mladim Rusima pružimo priliku da pokažu svoje znanje i pogled na svijet na raznim takmičenjima.“

Novinar Aleksandar Nazarjan, koji piše roman o ruskim imigrantima u Njujorku, nazvao je Putinov „predlog za kulturno jedinstvo kroz književnost najstrašnijim od svih“ planova ruskog lidera.

„Društveni inženjering kroz literaturu propisanu od strane države: ništa što je Putin do sada uradio nema tako ogoljen sovjetski pečat u želji da manipuliše ljudskim intelektom“, napisao je Nazarjan, predviđajući da će te knjige „gotovo sigurno biti smeće u stilu sovjetske ere koje će naštancati vojnici Unije pisaca koji su glorifikovali bijedno postojanje svojih sunarodnika“, zaključio je Nazjaran.

Bonus video: