Koalicija dala mandat Janši

Analitičari očekuju da će Janša, koji je bio premijer od 2004. do 2008. i koji negira sve optužbe, u subotu dobiti podršku parlamenta
0 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Politikis.si
Janez Janša, Foto: Politikis.si
Ažurirano: 25.01.2012. 20:06h

Pet slovenačkih stranaka desnog centra zvanično su nominovale konzervativca Janeza Janšu za novog premijera, dva mjeseca nakon što su na prijevremenim parlamentarnim izborima, na kojima nije bilo ubjedljivog pobjednika, smijenjene s vlasti socijaldemokrate.

Janša je obećao da će smanjiti poreze i budžetski deficit, skratiti birokratske procedure i podići granicu za odlazak u penziju – ali protiv njega se vodi postupak zbog korupcije koji bi mu mogao prekinuti premijerski mandat ukoliko bude proglašen krivim.

Kako je prenio Rojters, analitičari očekuju da će Janša, koji je bio premijer od 2004. do 2008. i koji negira sve optužbe, u subotu dobiti podršku parlamenta.

Predsjednik Slovenije Danilo Turk je kazao da Janša nema legitimitet za funkciju premijera jer je protiv njega i još četiri saučesnika u septembru počeo sudski postupak

Ovih pet partija imaju 50 od 90 poslaničkih mjesta u skupštini. Ukoliko dobije povjerenje parlamenta, Janša će imati 15 dana da predstavi svoj kabinet koji, takođe, treba da prođe glasanje u parlamentu.

"Iako će se vlada sastojati od pet stranaka, očekujem da će opstati tokom cijelog četvorogodišnjeg mandata i da će sprovesti značajne ekonomske reforme, pošto su neke od njih već dogovorene u koalicionom sporazumu", kazao je za Rojters Borut Hocevar, urednik dnevnika "Žurnal 24".

Predsjednik Slovenije Danilo Turk je kazao da Janša nema legitimitet za funkciju premijera jer je protiv njega i još četiri saučesnika u septembru počeo sudski postupak, ali je dodao da ne očekuje nikakve probleme u saradnji sa najvjerovatnijom budućom vladom.

Ranije ovoga mjeseca parlament je uskratio povjerenje Turkovom kandidatu Zoranu Jankoviću, čija stranka Pozitivna Slovenija je osvojila najviše glasova na izborima, ali nije uspjela da formira većinsku koaliciju.

Sve vodeće agencije za kreditni rejting smanjile su bonitet Slovenije od septembra, navodeći kao razloge političku krizu, nedostatak reformi i produbljenje dužničke krize u eurozoni. Agencija "Standard i purs" smanjila je kreditni rejting Slovenije na A+, "Mudis" na A1, a "Fič" AA-.

Bonus video: