Kompanija je tjerala kapetana da ide blizu obale?

Sketino je u razgovoru sa prijateljem tvrdio da su ga njegovi šefovi natjerali da brodom prođe tako blizu otoka Điljo da bi putnicima priuštio spektakl
0 komentar(a)
kosta konkordija, Foto: Rojters
kosta konkordija, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.01.2012. 17:45h

Najnovija otkrića vezana za potonuće kruzera Kosta Konkordija sugerišu da bi priča, u kojoj se sva krivica svaljuje na neodgovornog kapetana Franćeska Sketina, mogla dobiti obrat.

Kapetan je priznao je da je počinio grešku koja je dovela do sudara sa stijenom u blizini ostrva, navodi se u transkriptu njegovih razgovora sa tužiocem, advokatom odbrane i sudijom.

Italijanska policija snimala je njegovo prvo svjedočenje u stanici i pozive koje je uputio prijateljima.

Sketino je u razgovoru sa prijateljem tvrdio da su ga njegovi šefovi natjerali da brodom prođe tako blizu otoka Điljo da bi putnicima priuštio spektakl.

"Menadžment mi je stalno govorio 'prođi ovdje, prođi ondje'. Neko drugi u mojoj situaciji možda i ne bi pristao na takve stvari, ali stalno su me pritiskali da idem blizu obale i sad ja plaćam cijenu za to", kazao je Sketino prijatelju u telefonskom razgovoru, samo nekoliko sati nakon nesreće, prenosi Telegraf.

Vlasnici kompanijetvrde da kapetanu nikad nisu dali dopuštenje da skrene toliko blizu ostrva i da je kapetan sam promijenio kurs.

Međutim, snimke razgovora menadžmenta i kapetana podupiru kapetanovu priču da vlasnici kompanije podstiču takvu praksu jer donosi dobar publicitet i nailazi na oduševljenje putnika.

Sketino je u razgovoru s policijom u više navrata napomenuo i kako brodski navigacijski sistem nije prepoznao stijene koje su rasparale brod.

Bonus video: