Polarna svjetlost obasjala nebo sjeverne Evrope

Prema riječima jednog očevica, na nebu sjevera Irske svjetlost je izgledala poput "zelene i crvene magle"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2012. 08:45h

Spektakularna polarna svjetlost mogla se vidjeti u utorak uveče iznad djelova sjeverne Evrope, nakon najsnažnije solarne oluje koja je pogodila zemlju od 2005. godine.Međutim, i prije nego što su čestice te oluje stigle do zemlje, polarna svetlost igrala je nebom iznad Škotske, Irske i Engleske, a naučnici objašnjavaju da su takve pojave rezultat uobičajenih solarnih vetrova, prenio je AP.Prema riječima jednog očevica, na nebu sjevera Irske svjetlost je izgledala poput "zelene i crvene magle".Sjeverna svjetlost se ponekad vidi iznad sjevernog dijela Škotske, ali su takve pojave neuobičajne za sjeveroistok Engleske i Irske.Na jednom snimku veb kamerom iz Abiska, na krajnjem sjeveru Švedske, prikazane su zelene trake svjetlosti prostrte preko zvjezdanog neba.

Polarna svetlost (Aurora borealis) nastaje kada magnetni solarni vetar udari u magnetno polje Zemlje, pobuđujući elektrone kiseonika i azota.

Kanadska svemirska agencija poslala je danas upozorenje na geomagnetsku oluju pošto su stanovnici te zemlje, takođe, mogli da vide spektakularni svjetlosni šou na nebu.

Bonus video: