Rusija: Ambasador demantovao umiješanost SAD u ruske izbore

Na "Prvom kanalu" voditelj je zapitao da li je Makfol došao da dovrši revoluciju, aludirajući na naslov njegove knjige "Nedovršena revolucija u Rusiji"
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2012. 21:38h

Američki ambasador u Moskvi Majkl Makfol, napisao je na svojoj stranici na "Twitteru" da SAD nisu umiješane u predsjedničke izbore u Rusiji.

Poruka je postavljena neposredno nakon završetka Dnevnika u utorak uveče na prvom programu ruske državne televizije, u kojem je jedna od tema bio sastanak nekoliko opozicionih lidera i deputata sa Makfolom prije nedjelju dana u američkoj ambasadi.

Povodom sastanka reagovali su deputat vladajuće Jedinstvene Rusije Andrej Isajev i lider Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski, koji su oštro kritikovali sastanak poslanika Dume sa američkim ambasadorom.

Optužbe za podizanje revolucije

Novi američki ambasador u Rusiji, Majkl Makfol, samo nekoliko dana po stupanju na dužnost našao se na udaru dijela javnosti koja ga optužuje da "podiže revoluciju".

U komentaru "Prvog kanala", najgledanije televizijske stanice u Rusiji koja je u većinskom državnom vlasništvu, voditelj je zapitao da li je američki diplomata došao u Rusiju da dovrši revoluciju, aludirajući na naslov njegove knjige "Nedovršena revolucija u Rusiji".

Povod za to je sastanak ambasadora Makfola sa članovima opozicionih partija koji je održao u svojoj kancelariji prije sedam dana.

Makfol je u odgovoru na internet društvenoj mreži objasnio da nije uveo novu praksu, pravdajući se činjenicom da se američki predsjednik Barak Obama prilikom posjete Moskvi 2009. godine takođe sastao sa opozicionim predstavnicima.

"Naša politika 'resetovanja' odnosa nije se promijenila", naveo je američki ambasador u reagovanju na kritike koje su preplavile internet i medije kad se saznalo za njegov sastanak sa članovima Komunističke partije, Pravedne Rusije i vanparlamentarnih partija i pokreta.

Na udaru su se našli opozicionari koji su 17. januara bili na sastanku u američkoj ambasadi - Leonid Kalašnjikov, Oksana Dmitrijeva i Ilja Panomarjov

Na udaru su se našli opozicioni deputati Državne Dume koji su 17. januara bili na sastanku u američkoj ambasadi, komunista Leonid Kalašnjikov i poslanici Pravedne Rusije Oksana Dmitrijeva i Ilja Panomarjov.

Njih je na odgovornost zbog kršenja poslaničke etike pozvao deputat vladajuće Jedinstvene Rusije Andrej Isajev, dok je lider Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski zatražio da vrate poslaničke mandate.

Isajev je istakao da poslanici Dume djeluju javno i da tajni pregovori deputata sa ambasadorima stranih država nisu predviđeni zakonom, dok ih je Žirinovski optužio da "u vrijeme predizborne kampanje idu u ambasadu države koja se sprema za rat protiv Rusije".

Predsjednik parlamenta Sergej Nariškin nije želeo da komentariše eventualne kazne ovim deputatima, već je izjavio da je to "u nadležnosti Komisije za etička pitanja".

Žirinovski je Makfolove goste optužio da "u vrijeme predizborne kampanje idu u ambasadu države koja se sprema za rat protiv Rusije"

Američki ambasador Makfol, koji je prije desetak dana stupio na dužnost, bio je savjetnik predsjednika Obame za odnose sa Rusijom, a njegov dolazak u Moskvu najavljen je kao potez koji treba da donese poboljšanje odnosa između Moskve i Vašingtona, koji su pogoršani u prethodnih nekoliko mjeseci.

Galerija

Bonus video: