Jerevan aplaudira, Baku zviždi Sarkoziju

Nekoliko stotina mlađih političkih aktivista okupilo se danas ispred francuske ambasade u Jerevanu noseći francuske zastave i plakate
0 komentar(a)
Sarkozi, Foto: Reuters
Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.01.2012. 15:08h

Odluka francuskog parlamenta da sankcioniše osporavanja genocida koji je izvršen nad Jermenima na prostorima Turske dočekan je danas u Jerevanu aplauzima, a u Bakuu zvižducima i osudama.

"Francuska je reafirmisala svoju veličinu i snagu, posvećenost ljudskim vrijednostima", izjavio je predsjednik Jermenije Serž Sargsjan u pismu koje je uputio predsjedniku Nikoli Sarkoziju.

Jermenski predsjednik je istakao da je ovaj događaj od posebnog značaja za one koji se bore za ljudska prava.

"Ovo je istorijski dan za sve Jermene širom svijeta", izjavio je predsjednik Sargsjian, prenosi agencija AFP.

Nekoliko stotina mlađih političkih aktivista okupilo se danas ispred francuske ambasade u Jerevanu noseći francuske zastave i plakate na kojima je pisalo "Francuska je garant istorijske pravde".

Turski saveznik Azerbejdžan je osudio "antidemokratski potez" francuskog parlamenta koji je usvojio zakon na osnovu koga će se kažnjavati oni koji osporavaju genocid koji je izvršen nad Jermenima u vrijeme raspada Otomanske imperije.

"Taj potez Pariza je protivan principima demokratije, ljudskih prava , slobode govora i izražavanja", ističe se u izjavi MIP-a u Bakuu.

Baku i Jerevan se spore oko statusa provincije Nagorno Karabah na Kavkazu u kojoj pretežno žive Jermeni a koja se odvojila od Azerbejdžana i proglasila nezavisnost.

Bonus video: