EU zabranila uvoz nafte iz Irana

Evropska unija je danas zabranila uvoz nafte iz Irana i uvela više drugih ekonomskih sankcija toj zemlji čime se pridružila SAD-u u novom krugu mjera kojima žele da natjeraju Teheran da odustane od svog nuklearnog programa
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 15:21h

Na sastanku u Briselu 27 ministara spoljnjih poslova zemalja EU, koje su drugi najveći uvoznik iranske sirove nafte nakon Kine, dogovoreno je da se odmah uvodi zabrana svih novih ugovora o uvozu, kupovini ili transportu iranske sirove nafte i naftnih derivata. EU zemlje koje već imaju sklopljene ugovore o kupovini nafte i naftnih derivata moći će da nastave sa trgovinom do 1. jula 2012.

Zvaničnici EU su takođe rekli da su se dogovorili da zamrznu sredstva iranske centralne banke i zabrane trgovinu zlatom i drugim plemenitim metalima s iranskom bankom i državnim tijelima.

Zapadne zemlje očekuju da će te sankcije zajedno s onima koje su 31. decembra uvele SAD ugušiti iranski izvoz i da će izostanak sredstava na kraju navesti Iran da ograniči svoj nuklearni program za koji Zapad sumnja da ima za cilj proizvodnju oružja.

"Želim da pritisak tih sankcija rezultira pregovorima", rekla je visoka predstavnica EU-a za spoljnju politiku Ketrin Ešton. "Želim da se Iran vrati za pregovarački sto i da, ili prihvati sve zamisli koje smo prošle godine predložili ili da iznese svoje vlastite".

Član uticajnog iranskog Stručnog savjeta, bivši ministar obavještajnih službi Ali Falahian, u Iranu je izjavio da bi Teheran trebao da odgovori na sankcije EU tako što će odmah obustavi prodaju nafte članicama EU i tako uskrati Evropljanima vrijeme da organizuju alternativno snabdijevanje i da tako nanesu štetu njihovim privredama visokim cijenama nafte. On je takođe ponovio da bi Iran mogao da zatvori Hormuškli moreuz kojim prolazi trećina tankerskog prometa nafte u svijetu.

Lavrov: Rusija se protivi embargu na uvoz iranske nafte

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kritikovao je danas odluku Evropske unije da uvede naftni embargo Iranu i okarakterisao ga kao "jednostrane sankcije".

"Ako smo u okviru Savjeta bezbjednosti UN sproveli kolektivne sankcije, svi treba da poštuju te odluke", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je takođe ocijenio da još postoji mogućnost dijaloga s Teheranom.

Rusija koja je do sada u Savjetu bezbjednosti UN glasala za četiri paketa sankcija Iranu, stavila je do znanja, kao i Kina, da se protivi novim sankcijama.

Bonus video: