trajno rješenje?

Počinje nova runda pregovora o ujedinjenju Kipra

Prema riječima diplomata, dvije strane su od tada udvostručile nastojanja da približe stavove i prevaziđu zakonske i političke prepreke
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 03:54h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun otpočeće u ponedjeljak petu rundu pregovora u Njujorku sa liderima podijeljenog Kipra, nakon što ih je upozorio da ističe vrijeme za sklapanje sporazuma, javljaju agencije.

Ban Ki-mun je prošlog mjeseca poručio predsjedniku kiparskih Grka Demetrisu Hristofijasu i lideru kiparskih Turaka Dervišu Erogluu da bio mogao da okonča dugogodišnje napore svjetske organizacije da posreduje u pronalaženju zajedničkog jezika u cilju ujedinjenja ostrva, podijeljenog od 1974. godine.Prema riječima diplomata, dvije strane su od tada udvostručile nastojanja da približe stavove i prevaziđu zakonske i političke prepreke.Šef UN-a je rekao i da bi, ukoliko se postigne napredak, sljedeći korak ka trajnom rješenju mogla da bude međunarodna konferencija o Kipru.Kipar je podijeljen od 1974. godine, nakon turske vojne intervencije, a pregovori o ponovnom ujedinjenju ostrva već godinama se vode pod pokroviteljstvom UN-a.