NAPAD UPOZORENJA

Anonimusi oborili sajtove poljskih institucija

Jutros nije funkcionisao sajt premijera Donalda Tuska, njegove kancelarije i Sejma poljskog parlamenta
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2012. 12:49h

Hakeri iz medjunarodne grupe Anonimni oborili su noćas sajtove nekoliko poljskih institucija u znak protesta sto je Poljska najavila da će potpisati ACTA, medjunarodni sporazum o zaštiti intelektualne svojine od piraterije.

Jutros nije funkcionisao sajt premijera Donalda Tuska, njegove kancelarije i Sejma poljskog parlamenta.

"Počinje evolucija. Poljskoj je potrebna", napisali su Anonimni na mreži Tviter i najavili da će zagušiti i obarati sajtove poljskih institucija, vlade, premijera, parlamenta i šefa države u znak solidarnosti s poljskim "internautima", kako u Poljskoj zovu korisnike interneta.

Tokom noći uspjeli su da zaguše te sajtove a na momente je nedostupan bio i sajt poljskog Udruženja autora i specijalne grupe koja reaguje na ugrožavanje bezbjednosti sajtova poljskih državnih institucija.

"Teško je govoriti o hakerskom napadu kada sadržaj tih blokiranih sajtova ni na koji način nije bio mijenjan. Nije bilo pokušaja upada i menjanja sadržaja", kazao je danas portparol poljske vlade Pavel Graš i objasnio je da su sajtovi pali zagušeni zbog suviše velikog broja otvaranja.

Poljska se do 26. januara spremala da potpiše međunarodni sporazum koji bi po ocjenama mnogih pravnika u Poljskoj značio mogućnost zadiranja u privatnost korisnika interneta pod maskom borbe protiv piraterije.

Vlada je danas poslije hakerskog napada saopštila da još nije doneta konačna odluka da se zvanična Varšava tom sporazumu pridruži.

"Ništa još nije definitivno odlučeno. Najavljen je sastanak premijera, ministra za digitalizaciju, ministra kulture i šefa diplomatije o tom pitanju. Tek će o tome raspravljati", kazao je Graš.

On je naglasio da je premijer Tusk kao i cijela vlada otvoren za dijalog sa "internautima".

"Na jednom tasu vage imamo vrijednosti kao što su sloboda interneta, sloboda govora na internetu, sloboda protoka informacija.

Na drugom pravo da se poštuju autorska prava, da se poštuju nastojanja onih koji ne žele da njihove tvorevina na internetu budu dostupne sasvim besplatno.

Tu treba naći ravnotežu. To nije samo poljski ili evropski problem", kazao je Graš.

I među samim korisnicima interneta ne postoji sloga oko toga da li protest protiv ograničavanja sloboda internet zajednice treba da se vodi spektakularnim hakerskim akcijama.

"Ako treba nešto da uradimo, treba to učiniti na prihvatljiv način da nas ne tretiraju kao anarhiste kojima je stalo jedino do haosa", pojavio se na apel inicijativi "NE sporazumu ACTA u Poljskoj" na Fesjbuku.

Preporučujemo za Vas