Monti predložio da se evropski fond pomoći uveća na 1.000 milijardi

"Špigl" navodi da se Montijev zemljak i predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi saglasio da je potrebno ojačati kreditnu sposobnost iznad planiranih 500 milijardi eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2012. 10:26h

Premijer Italije Mario Monti kazao je da želi da se kreditni kapacitet stalnog evropskog fonda za finansijsku pomoć - Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) udvostruči na 1.000 milijardi eura, objavio je njemački magazin "Špigl", ne navodeći izvore.

"Monti tvrdi da bi takva mjera stvorila povjerenje u eurozonu", piše "Špigl", dodajući da je italijanski premijer "obavijestio njemačku vladu o svojim željama".

"Špigl" navodi da se Montijev zemljak i predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi saglasio da je potrebno ojačati kreditnu sposobnost iznad planiranih 500 milijardi eura.

Kako prenosi agencija Rojters Dragi vjeruje da bi preostala sredstva iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost privremenog fonda sa 440 milijardi eura iz kojeg je kreditirana sanacija duga Irske i Portugala, trebalo staviti na raspolaganje ESM-u, pored predviđenih 500 milijardi eura, piše "Špigl".

Nacrt ugovora o osnivanju ESM-a biće na dnevnom redu sastanka ministara finansija eurozone u ponedjeljak, a vjerojatno će ga odobriti čelnici EU na sammitu 30. januara.

Bonus video: