Socijalni radnici oduzeli djecu indijskom paru jer su ih hranili rukama

Bračnom paru je rečeno kako svoju djecu mogu vidjeti svega dvaput godišnje, i to u trajanju od samo sat vremena tokom svake posjete
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2012. 17:34h

Norveška socijalna služba je indijskom bračnom paru oduzela djecu zbog toga što su mališane hranili rukama i spavali sa njima u istom krevetu.

Anrup i Sagarika Bhattacharya prije osam mjeseci su izgubili starateljstvo nad trogodišnjim sinom i jednogodišnjom kćerkom jer su vlasti njihovo ponašanje procijenili neprikladnim i neprihvatljivim.

Taj drastičan potez izazvao je intervenciju od strane indijske vlade koja se obratila norveškim vlastima u očajničkom pokušaju da se roditeljima vrate djeca, piše Dejli mejl.

Hranjenje rukom izjednačili sa prisilnim hranjenjem

Anrup je, šokiran postupkom norveške službe za zaštitu djece koja su im oduzeta u maju 2011. za indijsku TV stanicu NDTV rekao da je na pitanje zbog čega on i supruga spavaju u istom krevetu sa djecom odgovorio da je to čisto kulturološka stvar.

Anrup je kazao kako je u indijskoj kulturi hranjenje djeteta potpuno uobičajena i normalna pojava

Nikad ne ostavljaju djecu samu u odvojenoj sobi nakon što im kažu "laku noć".

Dodao je kako je u indijskoj kulturi hranjenje djeteta potpuno uobičajena i normalna pojava, ali je socijalna služba to, ipak, je ocijenila kao prisilno hranjenje.

Djecu mogu vidjeti dva puta godišnje na sat vremena

Bračnom paru je rečeno kako svoju djecu mogu vidjeti svega dvaput godišnje, i to u trajanju od samo sat vremena tokom svake posjete, sve do njihove 18. godine, kada djeca više neće biti pod trenutnim restrikcijama strogog norveškog zakona.

Norveška na meti kritika

U izvještaju UN-a iz 2005. godine Norveška se kritikuje zbog toga što previše djece uzima pod državno starateljstvo. Radi se o oko 12.500 djece, što je veliki broj s obzirom da Norveška nije velika zemlja.

Anrupu i Sagariki u martu ove godine ističu vize za boravak, pa su kazali medijima kako će biti prisiljeni da ostanu u zemlji nezakonito i protiv svoje volje sve dok im se ne vrate njihova djeca.

Galerija

Bonus video: