Britanci špijunirali Ruse uz pomoć lažnog kamena

Britanski agenti su prolazeći pored lažnog kamena slali informacije iz svojih prenosnih računara, a osoblje ambasade preuzimalo je ostavljene podatke na istovjetan način
0 komentar(a)
Džonatan Pauel, Foto: Guardian.co.uk
Džonatan Pauel, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 19.01.2012. 11:36h

Velika Britanija prvi put je potvrdila da je špijunirala Rusiju prije šest godina uz pomoć lažnog kamena u kojem je bila skrivena elektronska oprema za razmjenu informacija između britanskih špijuna i osoblja ambasade u Moskvi.

Nekadašnji savjetnik bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, Džonatan Pauel, izjavio je za BBC da je taj incident "neprijatan", prenosi "Rašan tudej".

U januaru 2006. godine u izvještaju koji je prikazala ruska televizija navedeno je da postoji dokaz da Britanci koriste elektronsku špijunsku opremu sakrivenu u lažnom kamenu i tako razmjenjuju informacije.

Britanski agenti su prolazeći pored lažnog kamena slali informacije iz svojih prenosnih računara, a osoblje ambasade preuzimalo je ostavljene podatke na istovjetan način.

Diplomata koji je instalirao link za razmjenu informacija bio je Kristofer Pirs, a zajedno sa špijunom po imenu Mark Do navodno je bio odgovoran i za finansiranje nevladinih organizacija u Rusiji.

U izvještaju je navedeno da je skandal "diskreditovao dobru ideju nevladinih organizacija", dok su Britanci izrazili "zabrinutost i iznenađenje" zbog takvih optužbi i optužili Kremlj za napad na NVO.

Mjesec dana prije nego što je izvještaj javno objavljent, Moskva je uvela novi pooštren zakon o kontroli NVO, što je naišlo na kritike, a ruska Federalna služba bezbjednosti je informacije o špijunaži pustila u javnost nakon propalih pokušaja da diskretno riješi problem sa britanskim kolegama.

Bonus video: