Sarkozi na kriznom sastanku o borbi protiv nezaposlenosti

Kritičari optužuju Sarkozija da nudi ljekove za smanjenje nezaposlenosti u posljednjem trenutku
0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2012. 14:25h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi predstavio je poslodavcima i sindikatima nepopularne hitne mjere za podsticaj zapošljavanja koje namjerava da preduzme prije predsjedničkih izbora krajem aprilu.

Sarkozi, čija je popularnost vrlo niska prema anketama, mnogo računa na ovaj krizni samit da pokaže da on još može da djeluje protiv rasta stope nezaposlenosti, koja je dostigla skoro 10 odsto, i da podstakne konkurentnost firmi, čak iako je državna kasa prazna.

Sastanak se održava poslije odluke agencije Standard end Pur prošlog petka da snizi kreditni rejting Francuske sa najvišeg trostrukog A koji je godinama imala na AA+.

U predloženom paketu mjera nalazi se uvođenje socijalnog PDV-a, čime Sarkozi namjerava da pomogne firmama tako što će smanjiti troškove poslodavaca za socijalna i penziona davanja, a popunjavati manjak podizanjem poreza na promet.

"Sadašnja ekonomska situacija u Francuskoj, kao i u Evropi vrlo je opasna, ona je hitna", rekao je Sarkozi

Sarkozi, koji još nije zvanično objavio da će se kandidovati, rekao je u razgovoru s vođama pet sindikata i tri udruženja poslodavaca okupljenih u Jelisejskoj palati da je važno da se "donesu odluke" prije predsjedničkih izbora 22. aprila i 6. maja.

"Ozbiljnost krize nameće nam da donosimo odluke. Ne možemo čekati političke rokove da odlučujemo", rekao je Sarkozi prema transkriptu govora podijeljenom medijima.

Kritičari optužuju Sarkozija da nudi ljekove za smanjenje nezaposlenosti u posljednjem trenutku, na šta on odgovara da široka ekonomska i finansijska kriza zahtjeva da se odmah reaguje.

"Sadašnja ekonomska situacija u Francuskoj, kao i u Evropi vrlo je opasna, ona je hitna", rekao je Sarkozi.

Ankete ukazuju na to da će Sarkozi izgubiti od socijaliste Fransoa Olanda, a on želi da pokaže da je u stanju da djeluje u teškoj situaciji i nastoji da time preokrene trend pada svoje popularnosti, navodi agencija AP.

Bonus video: