Štrajkovi u Grčkoj: Radnici zaustavili prevoz

"Mi tražimo da se politika restrikcija napusti..., jer pretvara radnike u robove", ističu u atinskom sindikatu EKA, prenose novinske agencije
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 15:18h

Grčki radnici su danas zaustavili metro i trajekte u protestu protiv mjera štednje.Trajekti nijesu isplovljavali iz glavnih atinskih luka, a sindikati planiraju da organizuju okupljanja koja će se poklapati s početkom posjete predstavnika Evropske unije (EU), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske centralne banke (ECB), prenosi Bankamagazin."Zahtijevamo da se odustane od mjera štednje isto kao i od zakona koji ugnjetavaju naša radnička prava i pretvaraju radnike u robove", navodi se saopštenju saveza sindikata EKA.Posjeta predstavnika trojke povezan je s nastojanjima grčkih zvaničnika da sa bankama dogovore otpisivanje oko 100 milijardi eura od ukupnog duga koji iznosi 350 milijardi.Trojka će pokušati da napravi plan za prikupljanje 130 milijardi eura potrebnih Grčkoj da bi se izbjegao bankrot. Krajem marta na naplatu stiže obveznica vrijedna 14,5 milijardi eura.

Do kraja januara trojka će prikupljati podatke i predstaviti konačnu dijagnozu o sposobnosti preživljavanja grčke ekonomije, ukoliko ne uspiju pronaći odgovarajuće rješenje, moguć je izlazak Grčke iz monetarne unije ili raspad eurozone.Grci su pogođeni visokim porezima i smanjivanjem plata namijenjenih finansijskom oporavku države nakon što su 2010. godine preduzete prve mjere za spas od bankrota. Grčka je ušla u petu uzastopnu recesijski godinu podstaknutu, između ostalog, i mjerama štednje, a nezaposlenost je dosegla rekordnih 17,7 odsto.

Galerija

Bonus video: