Kapetan kruzera u kućnom pritvoru, pronađeno još pet tijela

Raste strah od izlivanja 2.400 tona nafte iz rezervoara "Concordie" u more, a rizik je povećan ljuljanjem nasukane olupine uslijed lošeg vremena
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 20:37h

Kapetan italijanskog luksuznog turističkog broda, koji se u petak nasukao i prevrnuo kod italijanskog ostrva Điljo, pušten je iz zatvora i stavljen u kućni pritvor, saopštili su danas sudski zvaničnici.

Sudija Valerija Montezarkio je donijela odluku da kapetan "Kosta Konkordije", Frančesko Sketino, treba da bude u kućnom pritvoru dok čeka suđenje po optužbi da je počinio višestruko ubistvo i napustio brod dok su putnici još uvek bili na njemu, prenosi Rojters.

Italijanski spasioci pronašli su još pet tijela (četiri muškarca i jedna žena starosti između 50 i 60 godina) u utrobi nasukanog broda “Costa Concordia” pa je broj poginulih u brodolomu za sada 11.

Spasioci su jutros javili da tragaju za još 29 osoba, a kako bi brže došli do njih danas su upotrijebili eksploziv, kojim su raznijeli trup broda radi lakšeg pristupa djelovima koji nisu pretraženi.

Na ostrvu Điljo proglašeno je vanredno stanje zbog opasnosti od ekološke katastrofe. Raste strah od izlivanja 2.400 tona nafte iz rezervoara "Concordie" u more, a rizik je povećan ljuljanjem nasukane olupine uslijed lošeg vremena.

Kako ukloniti nasukani kruzer?

List La Republika objavio je 3D animaciju sa 2 moguće opcije uklanjanja 115 hiljada tona teške nasukanog kruzera, urađena od strane holandske kompanije "Smit Salvage".

Jedna od najavljenih mogućnosti za uklanjanje nasukanog "plovećeg hrama" je da se brod najprije iskida na manje komade, pa da se oni zatim pojedinačno prenesu.

Uprkos savremenim tehnologijama, Italijanske vlasti nalaze se pred velikim problemom kako osigurati uklanjanje "Concordie", ali i 2400 tona nafte iz njenih rezervoara prije njenog izlivanja u more koje bi izazvalo neprocjenjivu ekološku štetu.

Ministar za za zaštitu sredine Korado Klini izjavio je da je kompaniji Kosta postavljen ultimatum da to sutra predaju pismeni nacrt plana uklanjanja nafte iz rezervoara, a najkasnije u roku od 10 dana plan za uklanjanje olupine.

Ranije je najavljeno da bi uklanjanje nafte iz rezervoara moglo potrajati dvije do pet sedmica, ali ministarstvo sada urgira zbog povećanog rizika od ekološke katastrofe.

Ko komaduje na brodu

Kapetan broda Franćesko Sketino uhapšen je dan nakon nesreće i optužen za ubistvo i napuštanje broda prije evakuacije putnika.

Svi italijanski mediji objavili su danas potresni audio snimak telefonskih razgovora između obalske straže i kapetana kruzera iz kojeg je evidentno da je Sketino napustio brod dok je na njemu bilo još više stotina putnika, da je višestruko lagao, te da se uprkos insistiranju obalske straže nije vratio da pomogne evakuaciju. Reakcija mnogih Italijana je bila da je razgovor za rubriku "vjerovali ili ne".

Tokom nekoliko minuta snimljenog razgovora evidentno je da kapetan ne koordiniše evakuaciju već da je u čamcu za spašavanje. Komandant obalske straže De Falko urlao je "Vraćajte se na brod, ovo je naređenje. Vi se deklarisali napuštanje broda što znači da sada ja komandujem".

Prema izjavama očevidaca rezultira da je Sketini neposredno nakon ovog razgovora viđen na kopnu.

U jednom momentu objavljenog razgovora, Sketino daje do znanja obalskoj straži da su i svi članovi komandne kabine takođe sa njim u čamcu, te da na kruzeru nema nikog od odgovornih da koordinišu evakuaciju. Iz razgovora je jasno i da Sketino ne zna jesu li evakuisane sve žene, djeca i stari ljudi.

Sketino je komandnoj straži koja mu je desetine puta uzviknula da se pod hitno vraća na brod, davao razna opravdanja, da pred kraj razgovora rekao novu verziju: "Ma kakvi, ja nisam napustio brod, brod se nakrivio i mi smo upali u vodu".

Svaki brodolomac sa broda "Costa Concordia" dobiće odštetu u visini između 10 i 20.000 eura

U jednom momentu Sketino je rekao De Falku da ne zna broj žrtava jer je oko njega mrak, na šta mu je komandant obalske straže odgovorio: "Pa šta, da nećete možda kući zato što je mrak, vraćajte se na brod!"

Odšteta za brodolomce

Svaki brodolomac sa broda "Costa Concordia", kako je ranije saopšteno, dobiće odštetu u visini između 10 i 20.000 eura.

Iznos odštete zavisi od cijene aranžmana koju je svaka osoba platila za krstarenje i od pretrpljenog šoka. Porodice žrtava bi trebalo da dobiju do 430.000 eura po poginuloj osobi.

Ukupni iznos koji će morati da plati kompanija "Costa Crociere", koja je od 1997. u vlasništvu anglo-američke brodske kompanije "Carnival Corporation", iznosi oko milijardu eura.

Inače, kapetan Sketino postao je najomraženija osoba u Italiji i trenutno se nalazi u središtu kampanje na Fejsbuku, gdje ga hiljade ljudi optužuje za tragediju luksuznog kruzera.

Galerija

Bonus video: