Preživjelim sa kruzera "Costa Concordia" do 20.000 eura odštete

Porodice žrtava trebale bi da dobiju do 430.000 eura, predviđaju advokati Marko Bona i Stefano Bertone, članovi međunarodne advokatske mreže specijalizovane za traženje obeštećenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2012. 15:57h

Svaki brodolomac sa broda "Costa Concordia" dobiće odštetu u visini između 10 i 20.000 eura. Iznos odštete zavisi od cijene aranžmana koju je svaka osoba platila za krstarenje i od pretrpljenog šoka. Porodice žrtava bi trebalo da dobiju do 430.000 eura po poginuloj osobi.

Ukupni iznos koji će morati da plati kompanija "Costa Crociere", koja je od 1997. u vlasništvu anglo-američke brodske kompanije "Carnival Corporation", iznosi oko milijardu eura.

Do tih su iznosa došli advokati Marko Bona i Stefano Bertone, članovi međunarodne advokatske mreže specijalizovane za traženje obeštećenja nakon velikih pomorskih katastrofa.

Prema protokolu nazvanom Atinska konvencija, jer je potpisan u grčkom glavnom gradu 2002., kojim je pokriveno sve što je vezano za prevoz putnika i njihovog prtljaga morskim putem, brodar odgovara za svu štetu nanesenu putnicima. Obeštećenje može iznositi do 430.000 eura po putniku, pa se prema tome računa da bi porodice poginulih mogle da dobiju taj iznos.

Osim toga, putnici koji su došli na brod "Costa Concordia" mogu da traže i obeštećenje od agencija preko kojih su kupili karte. Taj iznos obeštećenja bi se pridodao onome koji treba da plati brodska kompanija. Brodar će morati da plat i dodatne iznose ako se utvrdi da posada nije bila pripremljena za evakuaciju i djelovanje u slučaju havarije, a prema onome što su ispričali brodolomci, sud bi mogao da prihvati i ovakve žalbe.

"Costa Concordia" prepuštena oluji: Spasioci se povukli

Još jedna osoba pronađena je mrtva, a broj poginulih raste na 6, još se 16 osoba vodi kao nestalo u nesreći koja se dogodila kruzeru "Costa Concordia".

Među nestalima je i 30-godišnji otac sa ćerkom od 5 godina, 84-godišnji starac kojemu je ovo bilo prvo putovanje van rodne Sardinije nakon medenog mjeseca prije više od pola vijeka.

Zbog lošeg vremena spacioci su primorani da se povuku, smanjuju se nade da je na brodu još preživjelih, jer je pregledan kompletan dio broda koji se nalazi iznad nivoa mora.

Zbog ljuljanja broda uslijed talasa postoji strah od daljeg propadanja.

Kruzerska kompanija nakon podrške izražene posredno nakon nesreće, sada se ogradila od kapetana, izjavivši da je počinio neoprostive greške.

Od raznih spekulacija o razlogu približavanja obali, trenutno u medijima preovladava verzija da je kapetan htio da se našali sa šefom sale koji je bio porijeklom upravo sa ostrva Điljo, ali i da pozdravi penzionisanog kapetana kompanije Kosta koji je 6 mjeseci godišnje živio na ostrvu.

I kapetan i šef sale izjavili su italijanskim medijima da osjećaju krivicu jer su uvučeni u čitavu priču, iako ničim nisu naveli kapetana na takvu odluku.

Baranka Biljana Vučinić i njen suprug Miljan Ivanišević, koji su na sreću bez povreda preživjeli nesreću kruzera "Costa Concordia" doputovali su u Podgoricu.

Galerija

Bonus video: