Traže ostavku

Sukobi demonstranata i policije u Bukureštu

Neposredni uzrok za izbijanje nezadovoljstva je prinudna ostavka pomoćnika državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Raeda Arafata
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 22:03h

Tri policajca i jedan muškarac od 55 godina teže su povrijeđeni u sukobu demonstranata i policije na Trgu Univeziteta u Bukureštu u demonstracijama protiv rumunskog predsjednika Trajana Baseskua.

Atmosfera u Bukureštu je napeta. Policija je koristila suzavac kako bi spriječila da demonstranti blokiraju centralni gradski bulevar, dok su demonstranti bacali kamenje.

Rumunska policija navodi da među demonstrantima ima i huligana, navijača fudbalskih klubova.

Demonstranti traže ostavku predsjednika Baseskua i vlade zbog drastičnih mjera štednje koje od 2010. sprovode vlasti, a koje su za građane sve nepodnošljivije.

To je već drugo veče da se demonstranti okupljaju na Trgu Univerziteta, tradicionalnom mjesto za proteste u Bukureštu od vremena revolucije 1989. godine i višemjesečnih protesta 1990. protiv režima Jona Ilijeskua.

Neposredni uzrok za izbijanje nezadovoljstva je prinudna ostavka pomoćnika državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Raeda Arafata.

Arafat je ostavku morao da podnese jer ga je Basesku nekoliko puta grubo vrijeđao u direktnim televizijskim emisijama, u koje se sam javljao telefonom i tražio njegovu ostavku.

Ostavka Arafata izvela je ljude na ulicu gdje već nekoliko dana protestuju zbog samovolje Baseskua. Protesti se održavaju i u drugim rumunskim gradovima – Trg Murešu, Krajovi, Brašovu, Temišvaru, Jaši i Klužu.

Sve je počelo skupovima solidarnosti sa Arafatom, koji uživa veliko poštovanje u Rumuniji jer je prije osam godina osnovao moderni integrisani sistem hitne službe SMURD.

Na Trgu Univerziteta protesti se nastavljaju i radikalizuju. Ljudi su nervozni i dolaze u sve većem broju uzvikujući "Basesku – ostavka". S porastom broja demonstranata, na lice mjesta stižu i dodatne policijske snage.

Galerija