Premijer Džouns najavio: Vels će tražiti veća ovlašćenja ako Škotska izađe iz Britanije

"Biće potrebno dobro razmisliti o prirodi odnosa između tri naroda preostalih unutar Velike Britanije", rekao je Džouns
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 15:32h

Premijer Velsa Kervin Džouns rekao je da, u slučaju ostvarenja nezavisnosti Škotske, treba izvršiti radikalne promjene u uređenju Velike Britanije kako bi bila spriječena nova engleska dominacija u parlamentu.

Potencijalne posljedice škotske nezavisnosti naglašene su nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron u obraćanju parlamentu rekao da će biti potrebno izvršiti određene izmjene u slučaju otcjepljenja Edinburga.

"Ne možete samo izuzeti Škotsku i pritom očekivati da Velika Britanija nastavi dalje kao i prije.

Imaćemo, naprimjer, parlament u Londonu sa 550 poslanika, od kojih će 510 biti iz Engleske.

Biće potrebno dobro razmisliti o prirodi odnosa između tri naroda preostalih unutar Velike Britanije kako bi se osiguralo da to bude sigurno tijelo,

"Ne možete samo izuzeti Škotsku i očekivati da Britanija nastavi dalje kao i prije. Imaćemo parlament u Londonu sa 550 poslanika, od kojih će 510 biti iz Engleske", rekao je Džouns

Premijer Velsa je komentar dao na sastanku britansko-irskog savjeta u Dablinu i nakon što je sve ukazivalo na to da škotski premijer, Aleks Salmond, povlači paralelu između istorijskog ponašanja Londona prema Škotskoj i Irskoj.

Škotski premijer je potom ublažio retoriku i pozvao velškog premijera i njegovog zamjenika u Škotsku, na razgovore o planovima za ubrzanje referenduma o nezavisnosti.

Eventualni referendum odnosio bi se na istupanje ili ostanak u Velikoj Britaniji, a ne bi bila iznesena mogućnost za šira ovlašćenja.

Salmond je 10. januara rekao da će Škotska održati referendum o nezavisnosti u jesen 2014. godine.

Vlada u Londonu saopštila je da je spremna da pregovara sa škotskom vladom, koju predvodi Škotska nacionalna partija u vezi sa vremenom i uslovima održavanja referenduma.

Galerija

Bonus video: