Jak udarac eurozoni: Smanjen kreditni rejting Francuskoj

Trostruko A imaju Njemačka, Finska, Luksemburg i Holandija, a najviši kredinti rejting omogućuje pozajmljivanje pod povoljnijim uslovima
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 00:31h

Francusko ministarstvo finansija potvrdilo je da je rejting agencija Standard end Purs (Standard & Poor's) smanjila kreditini rejting toj zemlji sa AAA na AA.

Smanjenje kreditnog rejtinga Francuskoj predstavlja jak udarac sposobnosti zemalja eurozone da se izbore sa dužničkim krizama u svojim redovima, navodi agencija AP.

Francuska je druga po veličini zemlja eurozone, poslije Njemačke, kada se radi o novcu koji obezbjeđuje u zajednički fond pomoći - EFSF.

Agencija AP navodi da se očekuje da Standard end Purs objavi da će smanjiti kreditni rejting još nekih zemalja iz eurozone

Fajnenšel tajms (Financial Times) objavio je da je Standard end Purs riješio da smanji kreditni rejting Francuskoj i Austriji, dvijema od šest zemalja eurozone koje imaju najvišu ocjenu AAA.

Pored te dvije zemlje trostruko A imaju i Njemačka, Finska, Luksemburg i Holandija, a najviši kredinti rejting tim zemljama omogućuje pozajmljivanje pod povoljnijim uslovima.

Agencija AP navodi da se očekuje da Standard end Purs objavi da će smanjiti kreditni rejting još nekih zemalja iz eurozone.

Agencija Frans pres je pozivajući se na izvor iz belgijske vlade javila, takođe, da je Standard end Purs odlučio da trostruko A ostavi Nejmačkoj, Holandiji i Luksemburgu.

Standard i Purs 15. decembra 2011. stavili su na "kreditno posmatranje" 15 zemalja eurozone, upozorivši ih tada da će preispitati njihov kreditni rejting zbog dužničke krize i pogoršanja ekonomskih prognoza.

Bonus video: