Stiže upozorenje iz Brisela: Mađarska se udaljava od demokratije

Mađarska vlada je promijenila ustava i donijela brojne nove zakone kojima kontrolišu medije i centralnu banku u zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2012. 11:25h

Napetosti između vrha EU-a i Mađarske u stalnom su porastu. Optužbe bivaju sve teže, kritičari iz Brisela otvoreno govore o "odmaku od demokratije" u Mađarskoj.

Ove sedmice uslijedilo i posljednje upozorenje Orbanovoj vladi, svojevrsni ultimatum, da napravi brzu reviziju novouvedenih mjera ili se suoči s pravnim posljedicama.

Kako javlja Njujork Tajms i drugi utjecajni mediji, Evropska komisija (izvršna vlast u EU) uputila je upozorenje bez presedana, piše hrvatski portal Advance.

Mađarska vlada uvela je promjene ustava i donijela brojne nove zakone koji aktualnoj vladi daju veliku kontrolu nad medijima, ali - možda još i važnije - nad centralnom bankom u zemlji.

Ol Ren, predstavnik EU za ekonomska i monetarna pitanja, oštro je upozorio Mađarsku rekavši kako se zemlja suočava ss mogućim teškim posljedicama i suspenzijom velikih sredstava koja dolaze iz tzv. EU fonda za razvoj.

"Postoji velika opasnost da Mađarska skrene s pravog puta", rečeno je iz tijela EU.

Inicijalna analiza

Orbanova desničarska vlada gazila je prava radnika i gasila sve nepodobne medije već godinama

Od velikih "boraca za ljudska prava" i ostalih predstavnika EU u tom periodu nije se mogla čuti kritika i pored brojnih apela koji su dolazili iz Mađarske i svijeta.

To pokazuje da službeni Brisela, Strazbura i ostale centre moći EU-a nije nimalo briga za prava radnika, medijske slobode i "skretanje od demokratije" kako to danas žestoko navode.

Činjenica zbog koje su se danas obrušili na Mađarsku je isključivo vezana uz Orbanov pokušaj da se otme kontroli po pitanju centralne banke i slijepe saradnje s financijskim centrima moći.

Bitno je navesti kako EU nije jedina organizacija koja vrši veliki pritisak na Budimpeštu.

Protestna pisma dolaze i iz SAD-a, tačnije od strane državne sekretarke Hilari Klinton.

Nije teško zaključiti da iza cijele ove uzbune stoji u prvom redu MMF i njihov paničan strah da izgube kontrolu nad jednom zemljom

Klub "svrgnutih premijera Europe"

Situacija neodoljivo podsjeća na Grčku i Italiju.

Premijer Giorgios Papandreou (Grčka) bio je na vlasti sve dok je bio beskonačno podoban.

Dok je policija razbijala glave obespravljenim radnicima, niko iz EU-a nije pretjerano mario za njihova prava.

Štoviše, svi su se nadali kako će žestoka represija nad stanovnicima utrnuti njihov gnjev i otpor.

No, kada je Papandreou došao na ideju da bi proveo referendum o paketu pomoći koji je već bio spakiran za Grčku, nestao je sa scene u 48 sati.

Slično se desilo i u susjednoj Italiji - Silvio Berluskoni vladao je decenijama i sistematski razbijao otpor radnika, radnička udruženja i prava radnika generalno.

Još jednom iz brižljive EU niko se nije bunio - sve dok Silvio nije odlučio dati svoj plan po pitanju uvođenja žestokih mjera štednje.

Možemo zaključiti - tamo gdje još nije izveden "premijerski udar" očito se na vlasti nalaze osobe koje su u potpunosti odane udruženoj grupi.

Plan za rušenje Orbana već je pripremljen, njegova sudbina će po svemu sudeći biti ista.

Možda se uskoro oformi klub "svrgnutih premijera Evrope", za sada ih imamo tek nekoliko, ali brojka ima tendenciju rasta.

Ovih dana se često spominje trijumvirat ili popularno trojka - MMF, EU i Evropska centralna banka (na popisu nedostaje još jedan igrač, a to je SAD). Udružena grupa redom postavlja svoje ljude na čela evropskih država.

Možemo zaključiti - tamo gdje još nije izveden "premijerski udar" očito se na vlasti nalaze osobe koje su u potpunosti odane udruženoj grupi.

Galerija

Bonus video: