PODRŠKA TADIĆU

Srbiji kandidatura u martu, pregovori što prije

Evropa spremna da Srbiji omogući dalje integracije, uz uslov nastavka konstruktivnog odnosa u pogledu Kosova
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 21:08h

Od dopisnice „Vijesti” iz Brisela

Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta pozvao je evropske šefove država i vlada da na svom narednom zasjedanju u martu odobre i kandidaturu i pregovore Srbiji, i da, po uzoru na Crnu Goru, pregovore započnu djelovima o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i upravljanju granicama.

Parlamentarni izvjestilac za Srbiju, Jelko Kacin, sastavio je u tom tonu i duhu i nacrt Izvještaja o evropskoj integraciji Srbije, koja će, nakon što je EP početkom marta usvoji na plenarnoj sjednici, postati Rezolucija.

Svi poslanici EP podržali su ideju da se Beogradu daju kandidatura i pregovori, što predstavlja znak da je Evropa spremna da Srbiji omogući dalje integracije, uz uslov nastavka konstruktivnog odnosa u pogledu Kosova.

Kritika Njemačkoj

Štaviše, neki poslanici su kritkovali Njemačku jer nije dozvolila da Beograd dobije status kandidata na decembarskom samitu, kada je Crna Gora faktički dobila zeleno svjetlo za pregovore.

Ne treba zaboraviti da je Beograd ispunio većinu uslova koji su bili postavljeni u Mišljenju o kandidaturi, smatra Kacin

Kosovo i dalje ostaje veoma napeta tema u odnosima EU i Srbije, što je u obrazloženju poziva da se Beogradu da kandidatura, rekao i Jelko Kacin. „Tamo je situacija i dalje nezadovoljavajuća, ali ipak ima pomaka. Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je na uklanjanje barikada, čini se da rade sve što je u njihovoj moći da srede tu situaciju“, rekao je svojim kolegama.

Prema Kacinu, ne treba zaboraviti da je Beograd ispunio većinu uslova koji su bili postavljeni u Mišljenju o kandidaturi. Istakao je potpunu saradnju sa Haškim sudom, kao i regionalne napore, a pozitivno je i to što je, nakon jednogodišnje pauze, uopšte i započeo dijalog sa Prištinom.

Iskoristiti vrijeme do sastanka evropskih lidera

Evroposlanici smatraju da bi Beograd trebalo da iskoristi vrijeme do sastanka evropskih lidera u martu, kako bi pokazao svoju konstruktivnost u vezi sa odnosima sa Prištinom.

U nacrtu Rezolucije se traži „angažovanje u dijalogu s Prištinom, primjena postignutih dogovora u potpunosti i rješenje za puno učešće Kosova u regionalnoj saradnji, uključujući trgovinu“.

Evropski poslanici ni sami nisu sigurni da li je Njemačka smekšala stav prema pitanju Kosova, ali u neformalnim razgovorima se stiče utisak da Berlin daje podršku Tadiću uoči predstojećih izbora, ostavljajući mu manevarski prostor, ali da očekuje da se riješi problem sjevera Kosova. Njemačka neće odustati od zahtijeva da se ukinu paralelne strukture na Kosovu čime bi Priština imala suverenu vlast na cijeloj teritoriji Kosova, smatraju mnogi sagovornici „Vijesti“.

Iz nacrta rezolucije i diskusije parlamentaraca se moglo uočiti da će se Srbiji, osim Kosova, postaviti i drugi zadaci, na prvom mjestu reforma pravosuđa.